Warm minimalisme in een hedendaagse bungalow

22 januari 2019


Op zoek naar rust, naar een scheiding tussen werk en privé, naar een leven op veilige afstand van de stad, vielen Pieter-Jan en Jovanca voor een mooi perceel in het landelijke Huise. Het architectenkoppel ruilde de oude jarenvijftigbungalow die er stond in voor een hedendaagse versie waar ruimte, het gebruik van ruimte en het zicht op oneindig veel ruimte een nieuw hoofdstuk inluiden van de bungalowarchitectuur. En die blijkt verrassend zen te zijn. De synergie die CAS Architecten er creëert tussen de rechtlijnige architectuur en het warme interieur zorgt immers voor een geborgen minimalistische sfeer in huis.

“Een bungalow heeft bij heel wat mensen een negatieve connotatie. Nochtans is het idee om ruimtes te verbinden en openheid te creëren zonder in te boeten aan privacy een hedendaags verhaal”, vertelt architect Pieter-Jan Leenknecht. “Het grondplan is eenvoudig. Wij hebben de vormgeving uitgepuurd en de link tussen binnen en buiten versterkt”, vult Jovanca De Bruycker aan. Het architectenkoppel ruilde vorige zomer centrum Gent in voor het platteland van Huise en liet in het ontwerp de natuur een grote rol spelen. De woning en de omgeving vloeien samen met vooraan een semigesloten façade richting de smalle toegangsweg en een volledige achtergevel in glas die in elke ruimte zorgt voor een panoramisch zicht op de velden. Jovanca: “Onze vuurdoop van de voorbije hete zomer hebben we doorstaan. De ramen stonden wagenwijd open, de kinderen liepen vrij binnen en buiten en ook met de ramen gesloten, hadden we het nooit te warm. Daar zorgde de ultrazonwerende beglazing voor.” De keuken kreeg een atypische plek aan de voorkant van het huis, maar dankzij de tuinmuur en de Magnolia voor de façade blijft de intimiteit er toch gevrijwaard. Er is bovendien geen gebrek aan lichtinval, want tussen de keuken en de living tekende Pieter-Jan een minipatio, belegd met kiezels en omringd door groen. Een klein universum op zich.

 

“In een bungalow gebruik je de ruimtes anders, beter. Je lééft ook in je slaapkamer, het is niet louter een nachtvertrek. Dat heeft ons positief verrast.” (architecte Jovanca)

 

Nog een zekerheid: het open zicht richting de tuin, waar je je ook bevindt in huis. Pieter-Jan: “Connectie en privacy: dat is de tegenstelling waarop het huis is gebouwd. De ruimtes zijn aan elkaar geschakeld en lopen organisch, maar vertrapt in elkaar over zodat je allemaal samen in huis aanwezig kan zijn zonder dat je elkaars aanwezigheid 24/7 moet voelen. Dat brengt rust.” Het ontwerp maakte het koppel samen, zoals altijd. “Ik geef de aanzet en Jovanca vult aan en past aan als mijn kritische klankbord. Ditmaal tekenden we voor onszelf en dat betekent dat het snel ging – we wisten perfect wat we wilden – en dat het zonder beperkingen kon. Anderzijds was het voor ons ook een bezinningsproces. We moesten opnieuw alle stappen – van ontwerp tot uitvoering – zelf doorlopen, doorspitten en ondergaan en dat zal ons ongetwijfeld helpen in toekomstige realisaties.” Een kleine spielerei op het bungalowgegeven zijn de twee kinderslaapkamers, waar toch een kleine verdieping voor werd geïnstalleerd. “Als ons bouwperceel nog iets groter was geweest, hadden we de kinderslaapkamers ook op de benedenverdieping gehouden. In een bungalow gebruik je de ruimtes anders, beter. Je lééft ook in je slaapkamer, het is niet louter een nachtvertrek. Dat heeft ons positief verrast”, aldus Jovanca.

Beton, glas en hout
De woning van Pieter-Jan en Jovanca is een baken van geborgenheid. Daar zorgt niet alleen de uitgekiende eenvoud in architectuur voor, maar ook de bewuste keuze voor sobere materialen, zowel binnen als buiten. De drie basismaterialen – beton, glas en hout – brengen eenheid en samenhang. Ook voor de terrazzovloer werd gezocht naar de passende kleurschakeringen. Accenten in grijze kalksteenbepleistering, zoals in de keuken, de masterbedroom en de living en de keuze voor zacht doorschijnende gordijnen geven de woning een warm minimalistische gloed. Een eyecatcher van formaat is dan weer de industriële inox keuken, afgewerkt met maatwerk in natuurlijke eik en fijne detailleringen in zwart staal. De keuken, perfect gepositioneerd op het L-vormige scharnierpunt van de woning, is niet onmiddellijk zichtbaar bij het binnenkomen, maar geeft wel uitzicht op alle leefruimtes. Ook op de flexibele ruimte die zich deels achter de living verstopt en naar analogie van de veranda van vroeger, nu dienst doet als speelruimte/zomerliving met panoramisch uitzicht. Jovanca: “We pleiten meer dan ooit voor een totaalconcept, omdat we overtuigd zijn dat architectuur en interieur elkaar versterken.” En daar hoort ook de tuin bij. Samen met Tuinen Snaet werkte het koppel een organische landschapstuin uit met natuurlijke rondingen om de strakke lijnen van de architectuur te verzachten. Pieter-Jan: “De tuin is uiteraard nog jong. We gaan nog enkele extra bomen aanplanten en dan geven we hem graag de tijd om te groeien en onze woning te omarmen.”

 

Pieter-Jan Leenknecht en Jovanca De Bruycker richtten in 2010 CAS Architecten op. Het Gentse bureau focust voornamelijk op residentiële architectuur als een totaalbeleving van omgeving, ruimte en interieur.

 

Uit: ABSoluut magazine 17
Tekst: Leslie Vanhecke
Foto: Tim Van de Velde

 

Misschien vind je deze posts ook leuk