Featured Kunst

Flooded Modernity: de moderniteit tot zinken gebracht

29 augustus 2018

Met ‘Flooded Modernity’, een zinkende replica van een van Le Corbusiers meest iconische bouwwerken, verbeeldt de Deense kunstenaar Asmund Havsteen-Mikkelsen de staat van de moderniteit. Als een zinkend wrak, dus.

De kunstinstallatie van Asmund Havsteen-Mikkelsen die sinds kort in de fjord van de Deense stad Vejle drijft, lijkt wel een puntige ijskap met ramen. Het sneeuwwitte bouwwerk is een 1:1 kopie van Le Corbusiers Villa Savoye – weliswaar iets lichter dan het origineel in beton dankzij het gebruik van schuimplastic, multiplex en plexiglas. Le Corbusier ontwierp en bouwde Villa Savoye aan de rand van Parijs in 1930. Inmiddels is de strakke, minimalistische villa opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en viert het de kracht van de rede, het kapitalisme en de vooruitgang, als een symbool van moderniteit en verlichting. Wat betekent dit nog in 2018? Kunnen we nog optimistisch zijn over de moderniteit? Mikkelsen hoefde niet lang na te denken. Met politieke gebeurtenissen als de brexit, de verkiezing van Trump als president van de VS, de Russische inmenging in democratische verkiezingen en de opkomst van politiek rechts in Europa, lijkt het optimisme waarmee de moderniteit ooit gepaard ging te zinken volgens Mikkelsen. En dus bracht hij Villa Savoye, wel ja, aan het zinken (dat het scheepswrak ook nog aan een ander pijnpunt, de klimaatopwarming, doet denken is natuurlijk ‘mooi meegenomen’). ‘Flooded Modernity’ is nog tot begin september te zien in Vejle, tijdens het jaarlijkse Floating Art Festival.

Misschien vind je deze posts ook leuk