Fondazione Prada: van gindistilleerderij naar cultureel walhalla

24 april 2018

Van gindistilleerderij naar hotspot voor kunst en cultuur: Fondazione Prada in Milaan onderging een wel heel bijzondere transformatie. Afgelopen week werd het sluitstuk geleverd aan het gebouw, en daar drukte Rem Koolhaas zijn stempel op.

Met de Torre, een zestig meter hoge toren in wit beton, is de Fondazione Prada eindelijk af. Het Rotterdamse architectenbureau OMA tekende voor het ontwerp van het nieuwe Milanese culturele ‘hoogtepunt’. Makkelijk was dat niet: de Fondazione huist in een distilleerderij uit 1910 en is een combinatie van nieuwe en gerenoveerde structuren, waaronder een magazijn, laboratorium en brouwschuur. Een veelheid aan materialen, texturen en volumes komen op harmonieuze wijze samen en laten de eyecatcher van het ontwerp – de ‘Haunted House’ met een façade van 16 karaats bladgoud (volgens Koolhaas een “spontane beslissing”) – knallen. Wie na een wandeling door het museum zijn kunsthonger heeft gestild, daalt het beste af naar Bar Luce voor een Italiaans momentje met koffie, zoet gebak en nog een visuele ervaring. Het museumcafé kreeg van filmregisseur Wes Anderson de feel van een typisch Milanees café uit de jaren 50 mee, inclusief formica tafelbladen, kek muurbehang en een wel heel modieuze wc.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk