Wereldverbeterende architectuur tijdens Dutch Design Week

31 oktober 2017

Van nieuwe manieren om te recyclen tot duurzame bouwmaterialen en flexibele huisvesting voor vluchtelingen: ontwerpers toonden vorige week tijdens de Dutch Design Week hoe architectuur volgens hen het verschil kan maken. Deze drie bewust duurzame projecten sprongen er wat ons betreft uit.

1. (W)ego Pavilion door MVRDV
Anticiperend op hoe steden zullen veranderen als gevolg van de klimaatverandering, afnemende middelen en bevolkingsgroei, bedacht de Rotterdamse studio MVRDV een flexibele woonoplossing. (W)ego is een paviljoen bestaande uit negen kleurrijke kamers die herschikt kunnen worden in functie van de wensen van de gasten, of het nu gezinnen, studenten of vluchtelingen zijn. Het idee is dat deze bewoners met elkaar in gesprek gaan over hun behoeften en tot een gedeelde ruimte komen waar iedereen zich in kan vinden, voorbij hun ego: ‘weg ego’.

2. People’s Pavilion door Bureau SLA en Overtreders W
People’s Pavilion was dit jaar het centrale bouwwerk en de creatieve ontmoetingsplek tijdens de Dutch Design Week. Het paviljoen was gemaakt met 100% geleende materialen van leveranciers, producenten en bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: elk element ging na afloop van DDW ongeschonden terug naar de eigenaars. Om de materialen intact te houden, werd er niet geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Het resultaat was een nieuwe vormgeving, bouwmethode én een suggestie voor duurzaam bouwen in de toekomst.

3. Hex House door Architects for Society (foto)
De zeshoekige kant-en-klare Hex Houses moeten mensen in nood, zoals vluchtelingen of slachtoffers van natuurrampen, snel een waardig onderkomen bieden. Deze kleine huisjes met groots effect worden geleverd als een soort zelfbouwpakket. De bewoners kunnen de platte panelen eigenhandig in elkaar zetten tot een ruimte van vijftig vierkante meter. Een ondergronds waterreservoir, zonnepanelen en een systeem voor het hergebruik van regenwater maken ook deel uit van het ontwerp. De Hex Houses, die wel 50 tot 70 jaar meegaan, kunnen op zichzelf staan of gecombineerd worden tot hele woonwijken.

Misschien vind je deze posts ook leuk