Guest editor

De eclectische architectuurkeuze van guest editor Frederic Hooft

4 september 2017

Voor inspiratie kijkt Hooft naar oude en nieuwe architecten. Zijn rijtje is eclectisch: “Ik vind de tak van Franse architecten waanzinnig interessant: een Pierre Chareau bijvoorbeeld. Daarnaast heb je Eileen Gray, maar ook Maarten Van Severen of Oscar Niemeyer spreken me enorm aan”, vertelt Hooft. “Er is geen specifieke stijl waar ik iedere keer voor ga. Een ontwerp, of het nu een meubelstuk of een gebouw is, kan me op zoveel verschillende manieren verrassen: de esthetiek, functionaliteit, materiaalkeuze.” Laatst zag hij het Maison de Verre van Pierre Chareau in het centrum van Parijs – een gebouw dat hem enorm is bijgebleven. Dit modernistische bouwwerk uit de late jaren 20 valt op door het gebruik van glazen bouwstenen: je kunt er van buiten niet doorheen kijken, maar er komt wel veel licht binnen in de woning. “De transparantie, de visie erachter, de functionaliteit: het is echt een monument. En laten we ook de kwaliteit niet vergeten. Het inspireert me om in mijn eigen werk ook te kiezen voor eerlijke, duurzame materialen die de tand des tijds goed doorstaan”, aldus Hooft.

Misschien vind je deze posts ook leuk