solo OFFICE: architectuur met carte blanche

17 mei 2017

Initiatiefnemer van het opmerkelijke Solo House-project is de Parijzenaar Christian Bourdais en zijn intentie laat niets aan de verbeelding over: de plaats en het prestige van architecten in een door regulatie en klanten opgeëiste markt terugclaimen. Dit doet hij door een achttal jonge maar gevestigde architecten carte blanche te geven voor het ontwerpen van ongeziene vakantiehuizen. Na de realisatie van het Chileense architectenduo Pezo von Ellrichshausen, is sinds april ook het droomhuis van OFFICE Kersten Geers en David Van Severen klaar. Het cirkelvormige huis (‘solo OFFICE’) ligt op een plateau in de wildernis van Cretas, twee uur ten zuiden van Barcelona. De architecten lieten zich leiden door het indrukwekkende, bosrijke Spaanse landschap, dat ze met hun ontwerp zoveel mogelijk wilden benadrukken. Een dik betonnen dak rust op 36 kolommen voor een zwevend effect, de allround plexiglasgevel schuift volledig open en in de binnencirkel werd een getrapt zwembad gegraven. Designduo Muller Van Severen stond in voor het ontwerp van de meubels en de verlichting en besloot de minimalistische stijl door te trekken naar het interieur. Metalen gaas diende omwille van zijn transparantie als basismateriaal voor een reeks subtiele sculpturen en installaties die de openheid van de plek benadrukken. Het geheel lijkt perfect te beantwoorden aan het oorspronkelijke idee van de ontwerpers: een huis creëren dat bijna verdwijnt en opgaat in de omgeving. Wie zijn oog heeft laten vallen op ‘solo OFFICE’ heeft trouwens geluk: het eigenzinnige vakantiehuis staat te koop.

De sculpturen, installaties en meubels uit ‘solo OFFICE’ zijn tot 25 juni te zien bij Valerie Traan in Antwerpen: www.valerietraan.be

Misschien vind je deze posts ook leuk