Design

Salone del Mobile: de Belgen

12 april 2017

Ook dit jaar vonden weer heel wat mensen de weg naar de Milan Design Week. Hier verzamelen designprofessionals en -liefhebbers van over de hele wereld om nieuwe producten, trends en ontwerpers te ontdekken. Merken halen er het onderste uit de kan om het publiek te overdonderen met ingenieuze installaties, prachtige beursstanden en gezellige events. Ook veel Belgische namen tekenden present. Alomtegenwoordig dit jaar was Vincent Van Duysen. Als creatief directeur van het Italiaanse Molteni weet hij zijn kenmerkende sobere aanpak perfect te combineren met het Italiaanse DNA van het merk. Daarnaast presenteerde hij nieuwe ontwerpen voor When Objects Work en Flos aan het designminnende publiek.

Delta Light, wereldspeler op het vlak van verlichting, pakte het groots aan. Het historische Palazzo Crivelli werd omgetoverd in een zwart-wit spiegelpaleis met de prachtige tuin in een glansrol. Ook de laatste toevoegingen aan hun collectie waren niet de minste: architectenstudio OMA, artiest en designer Arik Levy en gerenommeerd verlichtingsontwerper Dean Skira ontwierpen nieuwe verlichtingsoplossingen.

Belgium is Design bracht onder de noemer Belgitude jonge ontwerpers samen met gevestigde merken. Dat leidde tot een verrassende mix van tijdloze ontwerpen en originele invalshoeken. Zo sloeg Val Sant Lambert de handen in elkaar met Nathalie Dewez voor een innovatieve combinatie tussen kristal en ledlampjes. Julien Renault nam de iconische kastjes van Kewlox onder handen, waarbij matzwarte belijning mooi gecombineerd werd met deurtjes uit melkglas. Muller Van Severen werkte met Emaillerie Belge (foto). De typische sculpturale aanpak van MVS en de technische, ambachtelijke kennis van Emaillerie Belge resulteerde in een reeks wanden of paravents in verschillende vormen, kleuren en afmetingen. Muller Van Severen had met Fireworks ook een eigen tentoonstelling bij Massimo De Carlo Gallery. Bovendien wonnen ze de Abitare en designboom Design Prize voor beste nieuwkomer. Opnieuw een bevestiging dat hun ongewone aanpak en oog voor esthetiek werkt over de hele wereld.

Misschien vind je deze posts ook leuk