Design Guest editor

5 vragen aan designer Peter-Jan Scherpereel (PJ Mares)

20 december 2016

1 / Waar en wanneer zijn de kiemen gelegd voor je job?
Peter-Jan: “Onder de tekentafel van mijn vaders architectenbureau, want daar speelden mijn zus en ik altijd. En ook tijdens de gezinsvakanties, die altijd in het teken stonden van architectuur en cultuur. De aandacht voor schoonheid, verhoudingen en kleur in architectuur, kunst en design werd me met de paplepel ingegeven.”

2 / Hoe omschrijf je PJ Mares in drie termen?
“‘Warm’, omdat gezellig wonen onmogelijk overschat kan worden. Menselijke warmte vertalen we in ons materiaal- en kleurgebruik. ‘Logisch’, want ook dat vinden we belangrijk. Ik kan heel gelukkig worden van iets wat mooi en logisch in elkaar steekt. En ‘onvoorspelbaar’, want dingen net iets anders doen dan anderen, zonder je door regels te laten beperken, is een uitdaging en ons absolute streefdoel.”

3 / Welk iconisch meubelstuk had je graag zelf ontworpen?
“Als ik echt één meubelstuk moet kiezen, dan ga ik voor KAST 3HU van onze lokale designheld Maarten Van Severen. Omdat ze logisch, warm en toch onvoorspelbaar is. (lacht)

4 / Als je je werk kon omzetten naar architectuur, welk gebouw is dan PJ Mares?
“Vandaag zou ik kiezen voor een woning van de Oostenrijks-Amerikaanse architect Richard Neutra, maar morgen denk ik daar misschien weer anders over.”

5 / Wat is je favoriete waste of time?
“Een goede tentoonstelling of iets met meer adrenaline, zoals rotsklimmen of catamaranzeilen met net iets te veel wind. Toch inspireren geen van die activiteiten me zonder de aanwezigheid van boeiende mensen om het moment mee te delen. Lekker eten en eens goed discussiëren: dat staat bovenaan mijn lijst.”

PJ Mares is de samentrekking van Tom Mares en Peter-Jan Scherpereel (links op foto), in woord maar ook in creatie. Beide helften van het duo legden een ander parcours af als interieurvormgever voor ze samenkwamen in PJ Mares, vandaag een gegeerde Brusselse designstudio met duidelijke signatuur. Naast hun collectie tekent PJ Mares ook voor maatwerkprojecten. www.pjmares.com  

Misschien vind je deze posts ook leuk