Design Interieur

Een nieuwe ambassadeur voor Belgisch design – Julien Renault, ‘Designer of the Year 2023’

20 oktober 2023

Eind vorige maand werd in Brussel een nieuwe ‘Designer of the Year’ gekozen. Dit jaar viel de keuze van Knack Weekend en Le Vif Weekend, in samenwerking met Flanders DC en Design Nation, op Julien Renault. De Belgische designer met Franse roots ontwerpt vanuit zijn studio in Brussel tijdloze designs met een sterk oog voor detail. Zijn unieke vermogen om inspiratie te vinden in de meest alledaagse objecten was een doorslaggevende factor om hem deze titel toe te kennen.

Sinds Julien Renault in 2009 in Brussel neerstreek, heeft hij een indrukwekkend parcours afgelegd. Terwijl hij eerst een paar jaar werkte voor Belgische ontwerpers zoals Alain Berteau en Sylvain Willenz, creëerde hij in zijn vrije tijd ook eigen ontwerpen. De combinatie van deze ervaringen zorgde in 2015 voor een echte doorbraak, toen hij zijn eerste samenwerking aanging met ‘Hem’. Voor dit ronkende Zweedse designmerk bracht Renault de tijdloze reeks ‘Punched Metal Hooks’ uit. Hij richtte daarop zijn eigen gelijknamige studio op en kort daarna volgden nog meer spraakmakende samenwerkingen met gerenommeerde designbedrijven zoals Hay, Massproductions en Mattiazzi. Als kers op de taart werd Renault wat later gevraagd als creatief directeur bij het Belgische stijlicoon Kewlox. De som van al deze mijlpalen leverde hem vorige maand de titel ‘Designer of the Year’ op, een gegeerde bekroning die elk jaar wordt uitgereikt door Knack Weekend en Le Vif Weekend, dit jaar ook in samenwerking met Flanders DC en Design Nation. De jury staafde zijn keuze door te verwijzen naar Renaults grenzeloze respect voor basiselementen, het gebruik van natuurlijke kleuren en echte materialen en de pretentieloze settings die zijn werk kenmerken. Verder tonen de ontwerpen van Renault een sterke symbiose tussen de details en het geheel; een eigenschap die heel mooi zichtbaar is in de collectie ‘Pastis’ die de designer in 2022 bracht in samenwerking met het Deense designmerk Hay. De reeks houten stoelen, armstoelen en tafeltjes zijn een gestroomlijnde ode aan de liefde voor het leven, aan gezellig dineren en aan warme momenten samen.

Dat de bekroning tot ‘Designer of the Year 2023’ een warme lofzang is op zijn carrière is overduidelijk. Op 23 september startte Julien Renault zijn ambtstermijn tijdens de For The Now-beurs, onderdeel van de Brusselse Design Market. Het belooft een bijzonder jaar te worden met onder andere een hoofdrol op de Design Nation-beurs, de opvolger van het teloorgegane Interieur. Er komt ook een monografie over zijn werk door CID Grand Hornu. Verder heeft Renault nog enkele fascinerende projecten op de planning staan, zoals de komst van zijn derde collectie ‘INLINE’ in samenwerking met NINE. Deze bestaat uit een boeiende serie van zowel wandrekken als bijzettafels vervaardigd uit gepolijst roestvrij staal en warm massief eiken legplanken. En tijdens Maison&Objet stelde hij samen met het Belgische designmerk Cruso de collectie ‘Otap’ voor; een heerlijke serie tijdloze salontafels die met hun elegante eenvoud heel wat designharten sneller doen slaan.

(Fotografie: Vonk)

Misschien vind je deze posts ook leuk