Design

Designer van het Jaar: Linde Freya Tangelder

16 oktober 2019

Onder de naam destroyers/builders transformeert Linda Freya Tangelder natuurlijke materialen tot sculpturale objecten. Haar werk leverde de 32-jarige ontwerpster de titel ‘Designer van het Jaar 2019’ op, een award die wordt uitgereikt door Biennale Interieur.

(Bak)steen, metaal, hout: Linde Freya Tangelder heeft een voorkeur voor rauwe texturen. Toch krijgen deze materialen onder haar handen een ‘aaibare’ touch. In haar objecten, die flirten met architectuur en sculpturale vormen, zijn immers nog sporen te zien van de bewerkingsmethodes die ze toepast. De mix tussen industriële materialen enerzijds en hun handmatige bewerking anderzijds, resulteert in objecten die niet louter functioneel zijn, maar zich ergens tussen kunst en design bevinden. Tangelder maakt deel uit van het designcollectief Brut: een nieuwe generatie designers die ook internationaal hun stempel willen drukken. Tangelder doet dat alvast met de volgende drie werken:

1. ETAGE for valerie_objects
ETAGE is een driedimensionale muursculptuur gemaakt van ‘platte’ materialen zoals koper, aluminium en eikenhout. Zowel de buitenvorm als de planken binnenin bestaan uit gebogen, curvy lijnen. ETAGE krijgt hierdoor iets organisch. Op de planken kunnen zowel kleine als grotere objecten uitgestald worden, waardoor de gebruiker zelf het ‘ritme’ van de sculptuur bepaalt.

2. WINDOWS OF BO BARDI tables
Met deze serie tafels brengt Tangelder een ode aan de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi. Bo Bardi’s gebouw SESC Pompéia fungeerde daarbij als inspiratiebron. Dit uit beton opgetrokken, zware gebouw krijgt tegenwicht door de organische, vloeiende vorm van de ramen. Het contrast tussen zwaarte en lichtheid ligt ook aan de basis van Tangelders tafels.

3. BOLDER SEAT
In deze krukken zie je duidelijk de referentie naar architecturale zuilen. Tegelijk zijn ze heel aaibaar en voelen ze zacht aan. Ze zijn namelijk gestoffeerd met bouclé: een fluweelzachte textielsoort die bestaat uit diverse structuren, vaak geweven met katoen of wol.

 

(Foto Linde: Alexander Popelier)

 

Misschien vind je deze posts ook leuk