De Krook: open architectuur die verbindt

29 maart 2017

De nieuwe stadsbibliotheek van Gent is nog maar enkele weken open, maar bewijst nu al haar kracht. ‘De Krook’ is een ontwerp van Coussée & Goris architecten uit Gent in samenwerking met het Spaanse RCR Arquitectes, de jongste laureaten van de prestigieuze Pritzker Architecture Prize. Hun creatie heeft alles in huis om een nieuwe landmark in de Gentse binnenstad te worden. Voor de architecten was het van belang dat het gebouw helemaal opging in het stadsweefsel. Door zijn ligging vormt de site een soort toegangspoort tot de stad en ook de ruimte tussen de verschillende onderdelen onderling werd zo ontworpen om passage te optimaliseren. Ondanks de grootte – zo’n 17.500 m2 – zijn de architecten erin geslaagd om een gebouw neer te poten dat licht oogt. En dankzij zijn fijne structuur met verschillende lagen en lijnen die verspringen, krijgt het bouwwerk een speelse aanblik. Niets te strak of te vlak, het lijkt wel alsof elke verdieping toevallig op de andere werd geplaatst. Ook binnen herken je de keuze voor eenvoud: er wordt vooral gebruikgemaakt van sobere materialen als beton, staal en glas. De aandacht moet naar de inhoud en de bezoekers gaan, en niet naar de constructie zelf.

De stadsbib maakt deel uit van een groot stadsvernieuwingsproject aan de Waalse Krook. De site legt de link tussen de kunst- en universiteitswijk in het zuiden en het historische centrum van de stad. Een aantal projecten moeten nog voltooid worden, maar toch voel je nu al de vernieuwende wind die hier waait. Naast de bibliotheek huizen in dit gebouw ook enkele vakgroepen van de Gentse universiteit die zich bezighouden met digitale ontwikkeling en innovatie. Je vindt er ook labo’s, polyvalente zalen, de stadsradio Urgent.fm én een leescafé met zicht op de binnenstad. De Krook wordt zo een ontmoetingsplaats voor bezoekers en bewoners, maar zorgt ook voor kruisbestuiving tussen technologie en cultuur.

foto: Michiel Devijver

Misschien vind je deze posts ook leuk