Design

Helen Kirkum brengt de sneaker als couturecollage

7 januari 2020

Je koopt een paar sneakers, draagt ze een jaar of twee tot ze bijna uit elkaar vallen, gooit ze weg en schaft een nieuw paar aan. Dit moet anders kunnen, vond Helen Kirkum. De in Londen wonende ontwerpster verzamelt afgedragen schoenen en reconstrueert ze tot nieuwe sneakers. Zolen, veters, stukken leer, mesh en neopreen worden op één hoop gegooid, waarna Kirkum deze losse onderdelen met de hand weer aan elkaar naait. Voor de ontwerpster is het eindresultaat evenveel een sneaker als een collage, of zelfs een sculptuur. Deze manier van werken is volgens Kirkum alleen mogelijk omdat ze zelf geen ‘sneakergek’ is en de schoen niet op een voetstuk plaatst. Hierdoor kan ze spontaan en vrij het experiment aangaan: in plaats van een sneaker, ziet Kirkum vormen, kleuren en elementen. Het heeft iets punkachtigs en anarchistisch om een object zo te ontdoen van zijn originele bedoeling. Tegelijk haalt de ontwerpster haar inspiratie uit een kunstenaar als Egon Schiele, wiens werken vaak onaf lijken. De grote modeweken in Parijs en Londen en sneakermerken als Reebok lopen ondertussen weg met Kirkums upcycled sneakers, misschien nog wel het meeste omdat ze voor een andere visie van ‘nieuwheid’ staan. Met hun rafelige look zijn ze het tegenovergestelde van de witte, glimmende sneakers die je in de schappen ziet staan, maar toch hebben ze hetzelfde gevoel: fris en o-zo-cool.

Misschien vind je deze posts ook leuk