Design Lifestyle

verantwoord luieren in de MAKA-hangmatten

12 september 2016

Wat als de zomervakantie voorbij is, maar de nazomer het kwik hoger doet klimmen dan de ‘echte’ zomer deed? Antwoord: een hangmat in de achtertuin (what else?!). Dat op stand-bymodus gaan ook zonder schuldgevoel kan, tonen de handgeweven hangmatten van MAKA. Het merk begon als een excuus van de Nederlands-Colombiaanse Yaiza om in contact te komen met haar Colombiaanse roots. Ze wist immers dat de ‘hamacas’ een belangrijk deel zijn van het culturele erfgoed van het land, een ambacht dat wordt doorgegeven van generatie op generatie. Tijdens een reis door het land leerde ze dat deze traditie zwaar lijdt onder een gewapend burgerconflict en besloot ze een samenwerking aan te gaan met de lokale handwerkslieden. Het resultaat zijn exclusieve hangmatten gemaakt van duurzame acrylvezels (die niet vervagen in de zon!), in drie moderne uitvoeringen. Zo is de ‘Frangipani’ geweven met een nieuwe techniek die zorgt voor een bijzonder kleurverloop dat doet denken aan de seventies dip-dyelook. Aan deze ‘dagelijks te gebruiken kunstwerkjes’, zoals MAKA ze zelf noemt, hangt een prijskaartje van 450 euro, maar ook het besef dat door de verkoop een gemeenschap langzaam weer rechtkrabbelt. Mijmerend en soezend de wereld een stukje mooier maken? Daar hebben wij wel oren naar. (Ook leuk: momenteel werkt Yaiza aan een documentaire om het maakproces en het verhaal achter MAKA een gezicht te geven).

www.makahammocks.com

Misschien vind je deze posts ook leuk