Kunst

Raoul De Keysers poëtische oeuvre in het S.M.A.K.

19 september 2018

Hij was een autodidact en een laatbloeier, maar Raoul De Keyser wordt inmiddels gerekend tot de belangrijkste Belgische abstracte schilders. Zes jaar na zijn overlijden opent in het S.M.A.K. het eerste postume overzicht van De Keysers oeuvre.

Een typische ‘schildersschilder’, een schilder in de ware zin van het woord: zo wordt De Keyser (1930-2012) vaak omschreven. De Keyser brak, na een korte journalistieke carrière, als kunstenaar door in 1964. In deze beginperiode vertrekt hij nog van gebruiksvoorwerpen in zijn directe omgeving, die hij sterk versimpeld op doek zet. Later wordt zijn werk abstracter en start hij een onderzoek naar het schilderen zelf. Alle elementen die een schilderij tot een schilderij maken worden belangrijk: formaat, verf, kleur, penseelvoering, lichtwerking en kwaliteit van het linnen. Deze aanpak resulteert in een groot aantal werken, die met hun monochrome kleurvlakken en lijnen toch niet helemaal passen in het hokje ‘conceptueel’. De Keyser blijft namelijk altijd een link houden met het alledaagse en zijn vrije bewegingen met kwast en verf geven zijn werken een poëtische touch. Het Gentse S.M.A.K. toont vanaf 22/9 meer dan 120 schilderijen, aquarellen en tekeningen, waarvan een aantal nooit eerder getoond. Architecten Robbrecht & Daem ontwikkelden al meerdere tentoonstellingsruimtes voor De Keysers werk en ontwierpen nu ook de scenografie van deze postume tentoonstelling. Oeuvre blijft te zien tot 27 januari.

Misschien vind je deze posts ook leuk