Design

idealistisch design van LIVABLE

21 augustus 2018

Alleen maar ontwerper zijn, is anno 2018 niet genoeg volgens Sep Verboom. En dus richtte hij LIVABLE op, een idealistische ‘designfamilie’ waarbij interieurobjecten gezamenlijk door vakmensen in België, Brazilië, de Filipijnen en Indonesië worden gerealiseerd.

Voor zijn afstudeerproject trok Sep Verboom in 2012voor een half jaar naar de Filipijnen. De jonge Vlaamse ontwerper/wereldverbeteraar werd er geconfronteerd met junkshops in sloppenwijken: winkels waar herbruikbaar afval wordt aangeboden (een van de oplossingen voor het afvalprobleem van het land). Hij kocht er enkele verloren ventilators, combineerde deze met traditionele weeftechnieken door lokale ambachtslieden et voilà: de FAN-hanglamp was geboren. En daarmee ook zijn project LIVABLE: een organisatie die zich richt op inspirerende sociale projecten en een tragere, kleine productie met aandacht voor de makers en het materiaal. Even belangrijk als duurzaamheid is (gelukkig voor ons!) ook de esthetiek. De interieurobjecten van LIVABLE zijn toegankelijk, modern en nooit te complex. Van koffietafels gemaakt van Indonesisch rotan tot bijzettafels geweven uit Braziliaanse carnaubapalm: Verboom wil eerst verbazen met het design, en pas daarna de wereld tonen die erachter schuilt. Voor het nieuwe project ‘ROPE Hope’ werkte LIVABLE samen met wevers in een havendorp van de Filipijnse stad Cebu City. Het resulteerde onder meer in de ‘ROPE rug’: een vlak geweven tapijt gemaakt van hergebruikte oceaantouwen. Ambachtelijk, duurzaam, lokaal én sociaal: bij LIVABLE komt ‘leefbaar design’ echt, wel ja, tot leven.

Misschien vind je deze posts ook leuk