Hotspot

Met keramiste Bénédicte Clouet naar Noirmoutier; een verrassend stukje Frankrijk aan zee

6 oktober 2023

Een paar keer per jaar ontsnapt keramiste Bénédicte Clouet met haar gezin aan de drukte van haar thuisstad Parijs. Als trekvogels keren ze telkens terug naar hun nest aan zee, een familieverblijf aan het water, doordrenkt van rustgevende eenvoud en geïnspireerd door de omgeving. Noirmoutier wordt door hen bezongen als een vrijplaats waar ze blijven thuiskomen, een verrassend stukje Frankrijk voor de westkust. Als zilte zielen worden ze ernaartoe gezogen en gedijen ze er op het ritme van de getijden.

Hoe omschrijf je jouw connectie met de zee? 

“Ik voel me verbonden met het eeuwige silhouet van het water, terugtrekkend en ruimte scheppend, even achteloos als doelbewust. Ik vind hier wat het dagdagelijkse leven niet te bieden heeft. Daarom komen we altijd terug, maar wonen we er niet. We leven hier blootsvoets en vieren de zomer op het ritme van de zee. Mooie dagen worden afgemeten aan de hoeveelheid zout op de lippen en zand in huis.”

Wat betekent Noirmoutier voor jou? 

“De liefde voor het eiland kwam samen met de liefde voor mijn man, die hier al heel zijn leven komt. Het begon bij zijn grootvader en intussen kocht generatie na generatie hier een huis. Ondertussen is ook het voor mij thuiskomen. In de stad zoek je prikkels, aan zee gebeurt alles vanzelf. Het is een bewegend schilderij, met een steeds veranderend kleurenpalet. Hier heerst een ander tempo en regeert de authenticiteit, met witte vissershuisjes, mimosabomen en oude molens. Vanaf de eerste stap op het eiland voel je de vrijheid. Je ruikt, proeft en smaakt het jodium.”

Wat is het verhaal achter jullie huis? 

“Het bevindt zich aan de minder toeristische eilandzijde. We werden er verliefd op omdat het zich nabij de zee in de duinen verschuilt. Het witgekalkte gebouw staat op een kleine heuvel en kijkt uit op een vijftal molens. Als ik ’s ochtends doorheen de kleine tuin wandel, sta ik zo midden in het duinenlandschap. Dat maakt het voor ons zo bijzonder. Het is een heel traditioneel vissershuis met uitzonderlijk twee bouwlagen, terwijl de meesten er maar één hebben. Wellicht is het zo gebouwd om de zee te zien, want vanaf het gelijkvloers zie je ze niet.”

Hoe pakten jullie de inrichting aan? 

“Het licht was een bepalende factor. Toen we eenmaal startten, kenden we de schaduw van elke boom. We wilden geen gecompliceerd huis. Omdat het ’s zomers erg warm kan worden, openden we het gelijkvloers naar buiten. Het huis vult zich vaak met kinderen, delicate objecten waren dus uitgesloten. Het is een duinenhuis, omringd door zand en wil je écht van de omgeving genieten, dan neem je dat erbij. De betonnen vloer heeft geleefd en mag dat blijven doen. Wat we voor ogen hadden, hebben we met lokale ambachtslui kunnen realiseren: een simpel opzet vol pure materialen als hout, beton en klei.”

De omgeving echoot in huis? 

“Vele huizen hier zijn wit met blauwe luiken. Wij lieten het blauwe achterwege, om ons huis volledig te laten opgaan in het landschap, ton sur ton. In vergelijking met de omringende natuur zijn we zeer nietig. Wij hielden het daarom bescheiden in de duinen.” 
 
Zit je ook hier met de handen in de klei? 

“Neen, enkel in Parijs. Als ik aan mijn draaischijf zit, ben ik alleen met mezelf. Dan hoef ik niemand te zien. Hier word ik omringd door mensen. Ik wil het ene leven niet mixen met het andere. Ik wil dat de klei de tijd krijgt die ze nodig heeft. De relatie tussen tijd en keramiek is bijzonder belangrijk. Het vraagt om los te laten en te accepteren.”

De tips van Bénédicte

 • Le Vieil 
  Dit dorp ademt met zijn traditionele winkels en plekken authenticiteit, alsof de tijd er geen vat op heeft. 
 • La Marine 
  De driesterrentrots tegenover de vissershaven van l’Herbaudière. Chef Alexandre Couillon is een icoon op het eiland. Ook het kleine zusje La Table d’Élise is een aanrader.  
 • Le Café Noir 
  Een bar, maar ook een instituut, dat er altijd al geweest is. 
 • Luzéronde, L’Anse Rouge en Souzeaux 
  Aan prachtige stranden geen gebrek op Noirmoutier. Kies niet en bezoek ze allemaal.  
 • Galerie  Georges Bessière 
  Naast natuur biedt Noirmoutier ook cultuur. In de schaduw van het stadhuis brengt deze galerie voor hedendaagse kunst zowel een vaste als gevarieerde tijdelijke expo’s, van fotografie tot beeldhouwkunst. 
 • Laure et les garçons 
  Meubels, brocante, curiosa en andere hebbedingen. 
 • Trait d’Union 
  Geweldige boekenwinkel met een ruime keuze om te lezen op een van de vele stranden.  
 • Comptoir de la mer 
  In de haven van l’Herbaudière scoor je een authentieke marinier- of streepjespull. 
 • Pâtisserie Louiche 
  Een echte Fransman haalt zijn baguette bij de beste warme bakker.  

(Fotograaf: Senne en Eefje)

Misschien vind je deze posts ook leuk