Hotspot

LagOmar op Lanzarote: slapen in het huis van iconen

28 maart 2018

Het Spaanse eiland Lanzarote lijkt vandaag ‘hotter’ dan ooit. En geen woning op het eiland die de gemoederen zo deed verhitten als LagOmar: ontworpen door César Manrique, gekocht en vergokt door de Amerikaanse acteur Omar Sharif en in ere hersteld door het architectenduo von Boettinger en van Hoff. Vandaag kan je er overnachten in een van de twee appartementen met privézwembad en zicht op de vulkanen en de zee.

LagOmar werd ontworpen door kunstenaar Jesús Soto, naar een idee van Lanzarotes bekendste architect, kunstenaar en beeldhouwer César Manrique en in opdracht van de Britse projectontwikkelaar Sam Benady. In typische Manrique-stijl – een versmelting van natuur, architectuur en kunst – werd de residentie gevormd rond en uit vulkanische rotsen. In de vroege jaren 70 sprong LagOmar in het oog van acteur Omar Sharif, toen hij op het eiland aan de film ‘The Mysterious Island’ werkte. Hij werd verliefd op LagOmar, kocht het én … vergokte het vrijwel meteen. Als fervent bridgespeler verloor hij het huis nietsvermoedend tijdens een spelletje tegen zijn verkoper, projectontwikkelaar én… bridgekampioen Benady.

Respect voor Manriques erfgoed
In 1989 werd LagOmar gekocht door de Duitse architect Dominik von Boettinger en de Uruguayaanse Beatriz van Hoff. Het koppel werkte de bijzondere woning af met respect voor Manriques erfgoed. De bestaande ondergrondse ruimtes werden gerenoveerd met lokale materialen, inheemse flora zoals cactussen en palm werd toegevoegd en glas, beton en kiezelstenen werden gebruikt om cirkelvormige patio’s, een meertje, watervallen en een reeks gewelfde ruimtes te creëren.

Vandaag doet LagOmar dienst als museum, bar en restaurant met mediterraanse keuken. Er worden ook twee appartementen verhuurd met privaat zwembad en zicht op de vulkanen en de zee.

Foto: Jesse Willems

Misschien vind je deze posts ook leuk