Minimalistisch wonen, met een awardwinning infinity pool in je tuin

8 september 2023

Sinds vorig jaar heeft bouwvrouw Ilse haar eigen infinity pool. Deze verwent met het comfort van een zwembad en sluit naadloos aan bij de minimalistische architectuur van de nieuwbouwwoning en de groene omgeving. Dat dit project de award ‘Beste zwembadbouwer België 2022’ won, hoeft niet te verwonderen. 

Zwarte parel in zee van groen 

Compleet ontstressen door elke dag een frisse duik te nemen, dat was de droom van Ilse. En dat kan ze nu moeiteloos in een bio-infinity pool van 16 meter met overloop die de look van een zwemvijver combineert met de voordelen van een zwembad.  

Infinity pools zijn uniek omdat ze altijd worden aangepast aan de architectuur van de tuin en woning. In dit geval: een strakke monoblock met duurzame, diepdonkere materialen waar geen enkel vuiltje of alg zich kan aan vasthechten. Bovendien accentueren ze de weerspiegeling van het omliggende groen in het water; een effect dat ’s avonds nog duidelijker wordt dankzij een subtiele verlichting. Wist je trouwens dat het biologische ontsmettingssysteem voor water van drinkwaterkwaliteit zorgt? Da’s ook goed voor de huid. 

Het bijzondere design en de uitgekiende integratie van de pool in zijn omgeving deed ook de jury van de award ‘Beste zwembadbouwer België’ wegdromen. Het panel van experts prees onder meer de perfecte uitlijning ten opzichte van de minimalistische architectuur. Ze stelden niet alleen vast dat de infinity pool precies even breed was als het keukenraam, maar dat ook dat de strakke, minimalistische belijning tot in de kleinste details wordt voortgezet via maatwerktegels die van het terras tot in de binnenruimtes worden doorgetrokken. Zelfs het bronzen beeld lijkt niet te kunnen weerstaan aan een duik in het water.

Het project kwam tot stand dankzij het teamwork tussen de bouwvrouw, Ai&M architecten, ABS Bouwteam, Arte Verde tuinarchitectuur en Art Pools. Samen stemden ze zowel binnen als buiten op elkaar af met een sober en natuurlijk materialenpalet. Hout in de vorm van naturel eikfineer voor de keukenwand en notelaarfineer voor het volume in de zitruimte aangevuld met natuursteen. Ze houden de glanspleister van Aspecto Concreto op de vloer, de witte wanden en het keukeneiland in corian in balans.

Zelfs het bronzen beeld lijkt niet te kunnen weerstaan aan een duik in het water.

Natuur in de hoofdrol 

Nog een troef is de groene omgeving met aan de ene kant van de woning een waterwinningsgebied, aan de andere kant een veld waar asperges worden gekweekt en achteraan een geboortebos. Groen, groener, groenst! Om die nabijheid van de natuur ten volle te benutten, integreerde architecte Charlotte Willaert overal in de nieuwbouwwoning gevelgrote, ultraminimalistische ramen. De bijna volledig beglaasde achtergevel trekt het groene decor naar binnen. Of je je nu in de keuken bevindt, in het been van het L-vormige plan of in de leef- en zitruimte: door het directe contact met de achterliggende omgeving en de natuurlijke zwemvijver krijg je een instant gevoel van intense rust.  

Ook op de bovenverdieping is het uitzicht op de natuur compleet met een bureau, gastenkamer en masterbedroom die op de tuin uitkijken. Zelfs vanuit de badkamers sta je in direct contact met de natuur. Het resultaat is een adembenemende woning die vanuit elke ruimte gretig licht en zicht naar binnen zuigt. Het geeft Ilse en haar gezin de kans om elke dag te genieten van kleine natuurwonderen. Grazende herten die hen gadeslaan, eenden die landen voor een duik in het water. Onlangs hadden ze tijdens een storm zelfs plots golven in hun infinity pool. Heerlijk! 

“Door het directe contact met de achterliggende omgeving en de natuurlijke zwemvijver krijg je een instant gevoel van intense rust.“

Fotografie: Annick Vernimmen

Misschien vind je deze posts ook leuk