Hotspot

Sweets Hotel: overnachten in Amsterdamse brugwachtershuisjes

24 september 2019

De technologie heeft de Amsterdamse brugwachters overbodig gemaakt, maar hun huisjes staan er nog. Sweets Hotel transformeerde deze historische pareltjes tot droomsuites.

Meer dan 1200 bruggen lopen over de wirwar van Amsterdamse grachten. Decennialang openden en sloten brugwachters ze vanuit hun naastgelegen minihuisjes om schepen te laten passeren. Maar sinds 2017 zijn ze vervangen door technologie die vanop afstand wordt aangestuurd. Tegelijk verloren de huisjes van de brugwachters hun oorspronkelijke bestemming. Zonde, vond het Amsterdamse architectenbureau Space and Matter: het zijn immers stuk voor stuk architecturale eyecatchers. Sommige zijn gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, andere huisjes zijn modernistische structuren van wel twee verdiepingen hoog en het oudste huisje dateert uit 1673. Met Sweets Hotel besloten de initiatiefnemers de brugwachtershuisjes om te vormen tot minihotelsuites. Bepaalde interieurs werden door de architecten volledig gestript, in andere werden net oude details en elementen bewaard. Zo vormen de analoge panelen, die vroeger werden gebruikt om de bruggen te bedienen, nog vaak een onderdeel van het interieur. Het meest bijzondere brugwachtershuisje? Dat is waarschijnlijk nummer 206, de Amstelschutsluis. Dit huisje van 24 vierkante meter heeft nog alle karakteristieke elementen uit de 17e eeuw, inclusief typisch Hollandse vloertegels en met linnen beklede wanden. En het allerleukste? Je wordt er naartoe gevaren door een schipper die 24/7 voor je klaar staat. Romantisch!

Misschien vind je deze posts ook leuk