Radar // 2 x Belgisch functioneel kleur

28 november 2019

Op onze radar: twee Belgische architectuurprojecten die kleur functioneel in te zetten en door dat te doen, de omgeving meteen ook opfleuren. En dat mist – zeker in grauwe winterdipperiodes – zijn effect niet.

Speelse reddingspost
Bouwen aan de kustlijn: zonde, vonden de architecten van Compagnie-O en kunstenaar/architect John Körmeling. Toch waagden ze zich aan het ontwerp van het nieuwe Veiligheidspaviljoen in Knokke-Heist. Het gebouw, dat dient als herkenningspunt voor strandgangers in nood, moest zowel zichtbaar als afwezig zijn. Vanuit de boulevard zie je dan ook enkel de uitkijkpost; daal je af naar de kust, dan kan je niet om de felgele cilindervorm, die doet denken aan plastic strandspeelgoed, heen.

Pedagogische kerk
Basketballen in een voormalige kerk? Dat doet de schoolgaande jeugd in de Tienerschool in Anderlecht. Het oorspronkelijke kerkgebouw werd in 1937 gebouwd in art-decostijl. Vandaag doet het dienst als een nieuwe soort schoolomgeving. Naar een ontwerp van Osk-ar Architecten zijn klassieke leslokalen afwezig. In plaats daarvan haken alle ruimtes in elkaar en is de functie ervan vrij te bepalen door de leerlingen en leraren zelf. Accenten in felgeel, groen en blauw zorgen voor een vrolijke, dynamische energie.

Foto’s: (1) Tim Van de Velde, (2) Timothy Schiettecatte

Misschien vind je deze posts ook leuk