Featured

Studio BISKT is Designer van het Jaar 2022

18 november 2022

Goed nieuws voor keramiekontwerpers Charlotte Gigan en Martin Duchêne. Het Brusselse duo achter Studio BISKT werd door Knack Weekend, Le Vif Weekend en de Biënnale Interieur verkozen tot Designer van het Jaar 2022. Een mooie beloning voor hun innovatieve ideeën die de grenzen van keramiek opzoeken.

Zij is keramiste, hij productontwikkelaar: een interessante mix met een fascinerend resultaat. Al sinds 2018 komt dankzij de samenwerking tussen de Belgische creatives Charlotte en Martin de wereld van ambacht en industrie samen op de grens tussen kunst en design. Studio BISKT verdiept zich vooral in de extrusie van aardewerk, een techniek waarbij een keramische pasta in verschillende vormen wordt geperst. Het resultaat zijn industriële objecten met een ambachtelijk karakter, zoals Tulumba, pijpvormige vazen die je kan samenbinden alsof ze onderdeel van een oude, roestige machine zijn.

Inspiratie in de stad

Wie het werk van Studio BISKT van dichtbij bekijkt, spot ongetwijfeld verrassende architecturale en industriële elementen, zoals bakstenen en tandwielen. Zo liet Charlotte zich voor de bank Balik bijvoorbeeld inspireren door baksteen, zowat hét fundamentele materiaal uit de bouwsector. Het illustreert ook mooi de voorliefde van Charlotte en Martin voor stedelijke esthetiek.

Hoewel elk ontwerp in serie wordt geproduceerd, is ieder object uniek dankzij de vele experimenten van het duo die telkens tot nieuwe vormen leiden. De collectie van Studio BISKT kan je voorlopig enkel op hun website kopen. Wat we binnenkort nog mogen verwachten? Een eigen recept voor aardewerk. 100% uit Brusselse bodem dan nog wel.

Designer of the Year

Sinds 2006 reiken Knack Weekend, Le Vif Weekend en de Biënnale Interieur de titel uit van Designer van het Jaar. Een zeskoppige jury, bestaande uit journalisten en deskundigen, delen de prijs uit en zetten ontwerptalent in de kijker. Op de erelijst prijken ondertussen namen als Vincent Van Duysen, Muller Van Severen en Sep Verboom.

Misschien vind je deze posts ook leuk