Design

Sep Verboom: collectief, innovatief en communicatief met kurk

22 juli 2022

Ontwerper en sociaal ondernemer Sep Verboom gelooft in verandering. Hij is nieuwsgierig en durft dingen anders te benaderen. Hij denkt collectief en inspireert communicatief. Toen kurk als materiaal op zijn pad kwam, dook hij in het Portugese kurklandschap en ging op zoek naar de bron. Het resultaat is ‘Hold on Cork’, een bijzondere collectie designobjecten die nog even te bewonderen is tijdens de expo ‘Lust for Life’ in De Melkerij in Veltem-Beisem. De kurksculpturen nodigen bezoekers uit om te zitten, te voelen, te ruiken en de wereld van kurkeik te ervaren.

Samengeperst
De zoektocht van Sep Verboom naar nieuwe manieren om met materialen om te gaan, is een constante in de designpraktijk van zijn collectief ‘Livable Platform’. “Toen ik mij in kurk verdiepte, botste ik op een bijzonder ecosysteem. Het bracht mij niet enkel bij een bijzondere Portugese producent, maar ook bij geëxpandeerde kurk. Het zijn tot granulaten vermalen resten die onder druk en stoom worden samengeperst. Het klit samen door de aanwezige hars die als natuurlijk bindmiddel dient. Het resultaat is een solide blok kurk die, versneden in platen, onder meer isolerende toepassingen heeft. Maar deze kurkvariant verdient meer”, zegt Sep Verboom, die het liefst op het snijvlak van de industrie en de creatieve sector beweegt. “Nieuwe toepassingen voor het eeuwenoude materiaal liggen voor het rapen in de Portugese kurkbossen en leidden tot een gezamenlijke designuitdaging voor de lokale producent en Livable Platform.”

Betrokkenheid
“Het natuurlijke procedé boeide mij zo hard dat het uitmondde in een korte docu waarin we letterlijk op zoek gaan naar de bron. Weinig mensen kennen nog de oorsprong van de materialen en de producten die hen omringen. We zijn er nog maar zelden mee geconnecteerd. Nochtans bepaalt dat mede onze omgang ermee. Zo geraakte ik gefascineerd door alle betrokkenen bij het maakproces. Mijn intentie als designer is niet enkel te tonen wat ik creëer, maar ook alle actoren in de schijnwerpers te plaatsen. Het hoeft immers niet alleen om de ontwerper te draaien.” Met een mooie film (zie link hieronder) bracht de Designer van het Jaar 2020 de transformatieve kracht van samenwerking in beeld. Verder toont zowel de video als de collectie de troeven en de innovatieve toepassingen voor de toekomst van de kurkeikenbossen in Portugal.


Onuitputtelijk
“De esthetische mogelijkheden van kurk zijn onuitputtelijk. Niet alleen voor ontwerpers, maar ook voor producenten. Waar het als isolatiemateriaal letterlijk en figuurlijk wordt weggestopt tussen muren, kan geëxpandeerde kurk ook zichtbaar het verschil maken.” Samen met producent Sofalca wordt ingezet op nieuwe toepassingen. Het betekent een nieuwe wending voor zowel het materiaal als alle betrokkenen. “Door sterktes te combineren, geraak je veel verder dan in je eentje in je atelier te werken. Er is zoveel kennis, er zijn zoveel materialen. Het is de manier waarop je ze gebruikt en naar buiten brengt die een wereld van verschil maakt,” besluit Sep Verboom.

Info:
Bezoek de expo Lust for Life tot 4 augustus in De Melkerij (demelkerij.eu)
Bekijk de video ‘Hold on Cork’ gedraaid door Glenn Verdickt via https://youtu.be/i8_8J2cSiB8 Meer info via https://livable.world/nl/platform

(Foto’s: Florentien Pletinckx)Misschien vind je deze posts ook leuk