Kunst

Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

23 november 2021

Toen directeur Sjarel Ex in 2010 in de opslagruimtes van Museum Boijmans Van Beuningen nog maar eens met zijn voeten in het water stond, vatte hij een ambitieus plan op. Hij zou naast het museumgebouw het eerste, voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld bouwen.

Intussen heeft Depot Boijmans Van Beuningen de deuren geopend. In het opvallende, bolvormige en met spiegels beklede ontwerp van architectenbureau MVRDV vind je sinds begin november zo’n 151.000 kunstobjecten verspreid over zes verdiepingen en veertien compartimenten met vijf verschillende klimaatcondities. Samen zijn die goed voor zeven eeuwen westerse kunstgeschiedenis. En dat gaat breed: van schilderijen over designobjecten tot beeldhouwwerken en hedendaagse installaties, die niet per tijd of maker worden geordend, maar wel op basis van formaat en bewaareisen.

Dakbos
Een bezoek eindigen kan in schoonheid op het van bomen voorziene dakterras, dat een magnifiek uitzicht biedt op de Rotterdamse skyline. Vanaf 17u is het dak trouwens gratis toegankelijk. Het Museum Boijmans Van Beuningen zelf wordt intussen gerestaureerd en gaat pas in 2028 weer open.


boijmans.nl

Misschien vind je deze posts ook leuk