Kunst

KAWS:HOLIDAY: een ode aan het nietsdoen

19 maart 2019

Van 22 tot 31 maart drijft er in het kader van de Hong Kong Arts Month een gigantische opblaasbare sculptuur in de haven van Hong Kong. De pop, een dobberende spin-offversie van Mickey Mouse, is met zijn 28 meter de tot dusver grootste sculptuur van de New Yorkse kunstenaar KAWS.

‘Companion’, zo heet de figuur waarvan KAWS vorig jaar al een opblaasbare versie maakte, in samenwerking met het Chinese creative agency AllRightsReserved. Toen dreef de reusachtige pop een maand in een meer in Seoul, waarna ze op doorreis ging naar Taipei en nu tijdelijk terechtkomt in Hong Kong. KAWS schiep Companion in 1999, toen de van oorsprong graffitikunstenaar een tijdje als animator voor Disney had gewerkt en speelgoed begon uit te geven van zijn eigen versie van Mickey Mouse. Die heeft kruisen in plaats van ogen en bestaat uit grijze tinten. De figuur, met inmiddels andere interpretaties van onder meer SpongeBob en The Simpsons, vond zijn weg naar kleurrijke schilderijen, op T-shirts, als sculptuur en speelgoedpoppetje. KAWS’ fascinatie voor stripfiguren typeert hem als kunstenaar: de New Yorker vindt een evenwicht tussen kunstenaarschap en commercie, tussen de museumwereld en straatkunst. En dat wordt alom gewaardeerd: KAWS werkt samen met merken als Nike, Vans en hij ontwierp een albumhoes voor Kanye West. De kunstenaar maakte eerder al levensgrote uitvoeringen van zijn cartoonfiguren (zo ‘liep’ een Companion van 12 meter als ballon mee tijdens de Thanksgiving Day Parade in New York), maar vorig jaar kwam KAWS op het idee om een opblaasbare, drijvende pop te maken. KAWS:HOLIDAY

Misschien vind je deze posts ook leuk