Kunst

Zeno X Gallery eert Anne-Mie Van Kerckhoven na veertig jaar samenwerken

31 januari 2022

Ook na haar zeventigste blijft AMVK relevant en actueel. Met de tentoonstelling ‘Placenta Saturnine Bercail’ brengt Zeno X Gallery na veertig jaar samenwerken een overzicht van het oeuvre van kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven (AMVK). Vijftig werken van vroeger en nu tonen vrouwen in een verschillende fase van ontkleding. “Ik heb een zintuig voor wat de maatschappij verstoort. Wat me ergert, onderzoek ik en van daaruit creëer ik een eigen atmosfeer.”

Niet Anne-Mie Van Kerckhoven (°1951, Antwerpen) zelf, alias AMVK, maar de medewerkers van Zeno X Gallery selecteerden werken uit haar archief en combineerden ze met recent materiaal. De tentoonstelling kreeg de naam ‘Placenta Saturnine Bercail’ en toont vrouwen in verschillende fases van ontkleding. Hun houdingen en blikken zijn stereotiep. De onderliggende betekenissen van die beelden verbindt AMVK met andere sociopolitieke aspecten uit de samenleving, alsook met teksten over zelforganisatie, thermodynamica en kennisrepresentatie.

De scenografie is het werk van Frank Demaegd, oprichter van de galerij. “Normaal doe ik dat zelf”, duidt AMVK. “Mijn scenografie is theoretisch, abstract en daardoor zwaar. Frank heeft het simpeler en overzichtelijker gehouden. Deze selectie van een vijftigtal werken ‒ tekeningen, schilderijen, oud videowerk, mijn nieuwste computeranimatie… ‒ geeft heel mooi weer waar ik voor sta.”

(courtesy Zeno X Gallery & copyright Peter Cox)

We vroegen de kunstenares hoe ze ook na haar zeventigste zo jong van geest en relevant weet te blijven. “Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en ben alert voor veranderingen in de maatschappij. Ik lees boeken, kranten, tijdschriften en kijk televisie. Doorheen de jaren heb ik een speciaal zintuig ontwikkeld voor wat verstorend werkt. Wat me opvalt, ergert, wil ik onderzoeken.” Anne-Mie’s visie op actuele feiten vormt het vertrekpunt van haar werken. Zo komt het dat bijvoorbeeld pagina’s met beurstabellen uit De Tijd te zien zijn in ‘Dudoute Toaster Absolu’ . “Via het visuele creëer ik een atmosfeer waar iedereen creatief door wordt. Die staat los van wat de media ons opleggen. We zijn niet zo vrij als we denken, dat bedoel ik eigenlijk.”

Twee jaar geleden ontving AMVK wekenlang vreemde mails met opsommingen van willekeurige zoektermen in het Engels, Indonesisch, Frans… Dat random gebeuren was iets om zich als kunstenaar aan vast te haken op het niveau van het onderbewustzijn. Algoritmes plaatsten de woorden per drie bij elkaar en sommige van deze combinaties werden titels van haar nieuwe werken. Ook de naam van de tentoonstelling kwam door artificiële intelligentie tot stand, al heeft die ook wel een specifieke betekenis: “Placenta: al het werk dat ik maak vertrekt vanuit mijn baarmoeder, Saturnine: Saturnus is de planeet van de kunstenaars, Bercail: een oud-Frans woord voor stal. Zo zie ik de geborgenheid die het verbonden zijn met een moedergalerij geeft.”

‘Placenta Saturnine Bercail’ loopt nog tot en met 26 februari 2022 en is te bezoeken van woensdag tot zaterdag, telkens tussen 13 en 17 uur. Zeno X Gallery, Godtsstraat 15, 2140 Borgerhout.

Misschien vind je deze posts ook leuk