5 x eigenzinnige architecturale getaways

5 februari 2020

Van een tent op hoge poten in de Noorse bossen tot een luxueuze bungalow in een kunstcommune aan de Portugese kust: in deze architecturale paradijsjes zou je wel je hele leven willen wonen ‒ of toch op z’n minst een weekend.

1. Melides, Portugal
Best bijzonder: de luxueuze bungalows van Melides bevinden zich midden in een kunstpark. In plaats van het zoveelste luxueuze resort te zijn, wil Melides een heuse art community opzetten. Creatievelingen worden uitgenodigd om te verblijven aan de Alentejo-kust en zich te laten inspireren door elkaar en de omgeving. Alle 34 bungalows zijn van alle gemakken voorzien, inclusief een waanzinnig interieur ontworpen door voormalig Soho House-designdirecteur James Thurstan Waterworth.

2. Dammhus, België
Staat een verblijf in zo’n typische Zweedse boshut op je wishlist? Dan hoef je vanuit Antwerpen niet meer dan een uurtje te rijden. In de Kempen prijkt sinds kort Dammhus, een A-vormige hut die met zijn vier slaapkamers en een gigantische living een en al hygge is. Niet alleen de omgeving doet Scandinavisch aan (een privébos, een meer), ook Dammhus zelf ademt Noors design. Zo gek is dat niet, want de eigenaars kregen bij de inrichting hulp van Espoo, de winkel die Scandinavisch design naar Antwerpen bracht.

3. PAN Treetop Cabins, Noorwegen
Als je glamping en architectuur met elkaar mixt, krijg je PAN: een vakantiehuisje dat is vormgegeven als een tent op hoge poten in de Noorse bossen. Architect Espen Surnevik wilde iets ontwerpen dat zich gemakkelijk in het landschap zou integreren en liet zich daarvoor onder andere inspireren door de huizen uit de Moemin-stripboeken. In plaats van hout koos hij metaal voor de boomhutten. De zwarte afwerking van het metaal benadrukt de sculpturale vorm én houdt de warmte beter vast.

4. Aculco House, Mexico
Wat klinkt als een mop eindigt als een sprookje: twee broers gingen eens klimmen in het ruwe gebied van Aculco, een stadje in het noordwesten van Mexico. Ze raakten zo in de ban van het middle of nowhere-gevoel dat ze besloten om er een huis te bouwen. PPAA Arquitectos ontwierp de rechthoekige vorm van steen, klei en hout: natuurlijke elementen die in hun ruwe staat zijn gelaten. De lay-out van het huis is simpel en doet het prachtige uitzicht alle eer aan.

5. Echo Lodge
België is een onthaastadresje rijker. Echo Lodge is het nieuwe vakantiehuis vlak bij Ieper, dat met zijn minimalistische uitstraling en groene, open omgeving rust creëert en naar verbinding zoekt tussen architectuur en natuur en tussen vrienden, familie of collega’s. Het vakantiehuis draagt de signatuur van Peter Verhaeghe (architectuur), Minus (interieur) en Olivier Standaert (Burovoorbuitenruimten). Het gebouw is een toonbeeld van strakke, hedendaagse architectuur, dat werd opgetrokken uit duurzame, natuurlijke materialen met een hoge recyclingwaarde.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk