Design

Lina Bo Bardi achterna

17 december 2019

Wie ooit in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo was, vergeet dat bezoek vast nooit meer. Want met het Museu de Arte de São Paulo en het cultuur- en sportcentrum SESC Pompéia tekende Lina Bo Bardi twee van de architectonisch meest uitgesproken en boeiendste projecten. Haar meubels ontdekt u de komende maanden in het Gentse designmuseum. Deze Belgische creatievelingen zijn alvast gefascineerd door haar revolutionaire werk

Aki 
Voor het kamerscherm Aki sloegen textielontwerpster Nathalie Van der Massen en Charlotte Vlerick de handen in elkaar. Terwijl Charlotte als interieurarchitecte in Brazilië werkte, laat Nathalie zich graag inspireren door Lina Bo Bardi’s scenografische projecten. Ook hun aandacht voor de sensualiteit van de natuurlijke materialen en de ambachtelijke tradities delen ze met Lina.  

Tribo 
Tijdens een verblijf in de Noord-Braziliaanse Delta do Parnaíba  opgezet door het Belgische label Joias ‒ ontwierp Sep Verboom onder meer deze reeks Tribo-tafeltjes. Net als Lina versmelt hij zijn eigen achtergrond met de Braziliaanse context, en behoren de sociale, economische en ecologische duurzaamheid tot de kern van het ontwerp.   

Veia
Tijdens haar reizen door Brazilië raakte textielontwerpster Laura Caroen gepassioneerd door de rijkdom aan ambachtelijke technieken en materialen. Daarnaast hecht ze, net als Lina, veel belang aan het collectieve cocreatieproces, in nauwe samenspraak met de ambachtsmensen. Of zoals Lina het stelde: de vrijheid van een kunstenaar wordt altijd als ‘individueel’ bestempeld, maar echte vrijheid kan enkel collectief zijn.  

Windows of Bo Bardi 
Toen ze in São Paulo stage liep bij de Campana Brothers, volgde Linde Freya Tangelder yogalessen in SESC Pompéia. Ze voelde er aan den lijve hoe de architectuur van Lina erin slaagt mensen van verschillende sociale klassen samen te brengen. Niet alleen de vorm van deze tafeltjes, maar ook de materiaalkeuze is geïnspireerd op SESC Pompéia. Ze vormen dan ook een ode aan Lina Bo Bardi.   

LucyIvy, Frenzy en Fran
Voor hun reeks tapijten voor Valerie Objects lieten Marie Mees en Cathérine Biasino van The Alfred Collection zich onder meer inspireren door de handgeweven tapijten die Lina Bo Bardi ontwierp. Daarin komen strepen en opeenvolgende kleurvlakken dikwijls terugNaast die op het eerste gezicht eenvoudige, maar sterk doordachte verhoudingen delen ze hun liefde voor duurzame materialen met de Italiaans-Braziliaanse architecte.  

 

Tekst: Elien Haentjes
Foto’s: Elien Willaert, Filip Dujardin

Misschien vind je deze posts ook leuk