Design

De Dot Watch: geslaagde match van smartwatch en braille

21 maart 2018

Sinds Seoel in 2010 werd uitgeroepen tot World Design Capital, omarmt de designwereld quasi elk innovatief ontwerp afkomstig uit Zuid-Korea. De Dot Watch, de allereerste smartwatch ter wereld die te lezen is via braille, is daarop geen uitzondering.

Dot Incorporation is het kleine bedrijfje achter de smartwatch dat er zijn missie van heeft gemaakt om slechtzienden te voorzien van betaalbare mobiele toestellen die bovendien makkelijk zijn in gebruik. Drie jaar lang hebben ze gesleuteld om het brailleschrift te integreren in de digitale technologie, een sterk staaltje van industrieel ontwerp én social design.

Smartwatch met een twist
De Dot Watch is in zijn essentie een smartwatch als elke andere: hij geeft datum en tijd weer, en wordt via bluetooth gekoppeld aan een smartphone. Maar in plaats van berichten en meldingen af te lezen op het touchscreen, kan de gebruiker ze lezen in brailleschrift. De wijzerplaat bestaat namelijk uit vier verschillende brailletekens die telkens geproduceerd worden door op en neer bewegende dots – what’s in a name? – en geconnecteerd zijn met touch sensors: wanneer het laatste brailleteken is aangeraakt en gelezen, wordt er automatisch verder gescrold. Zo kunnen gebruikers gemakkelijk door al hun meldingen navigeren.

Samenwerking met Cloudandco
Het minimalistische design van de Dot Watch is tot stand gekomen in samenwerking met de Zuid-Koreaanse designstudio Cloudandco. Zij wilden de smartwatch in de traditie plaatsen van de tijdloze, analoge horloges met ronde wijzerplaat, maar gaven er een eigentijdse invulling aan die doet denken aan de iconische stijl van industrieel ontwerper Dieter Rams. Het resultaat is een übercool ontwerp in combinatie met een baanbrekende nieuwe brailletechnologie. Het zal dus niet verbazen dat de Dot Watch verschillende internationale prijzen in de wacht heeft gesleept. Kortom, een designsuccesverhaal.

 

tekst – Katarina D’hooge

Misschien vind je deze posts ook leuk