Design

Belgisch ‘designer by default’ Ado Chale krijgt retrospectieve in BOZAR

8 september 2017

De Brusselaar Ado Chale is mineraloog, smid en “meer een ambachtsman dan een ontwerper”. BOZAR wijdt een (allereerste) retrospectieve aan de 89-jarige ‘designer by default’, wiens met edelstenen ingelegde objecten en meubels even mysterieus als elegant zijn.

Kunst, design of decoratie: het werk van Ado Chale laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. In de context van ‘Brussels Design September’ viert de tentoonstelling ‘Alchemist. Artisan. Designer’ de veelzijdige creaties die Chale maakte tussen 1966 en 2015. Chales carrière begon als smid en houtbewerker, maar nam een andere wending toen hij tijdens een reis naar Duitsland in de late jaren 50 in aanraking kwam met de wondere wereld van edelstenen en mineralen. Aanvankelijk verfraaide Chale zilveren juwelen met agaat, lapis lazuli, malachiet en andere (half-)edelstenen en opende hij in de jaren 60 een winkeltje annex galerie aan de Brusselse Louizalaan. Zijn vele reizen naar onder andere India, Madagaskar en de VS en experimenten met versteend hout en fossiel leidden echter al snel tot grotere objecten: zijn eerste tafelplateaus die hem wereldwijde bewondering opleverden. Chale creëerde deze tafels uit epoxyhars, dat hij vervolgens inlegde met de ongebruikelijke materialen uit zijn collectie. Sommige mineralen en edelstenen werden in kleine stukjes gehakt en verwerkt tot mozaïeken, andere stenen kwamen integraal terecht in objecten zoals chique en tegelijk spectaculaire tafellampen. Voor de Dior-showroom in Brussel ontwierp Chale een zwartgelakte tafel die hij inlegde met parelknopen: een guitige knipoog naar de klassieke signatuur van het modehuis. Origineel, elegant en met perfecte proporties: na vijf decennia krijgen Chales designs de faam die ze verdienen.

‘Alchemist. Artisan. Designer’ loopt tot 24 september in BOZAR, Brussel.

Misschien vind je deze posts ook leuk