Hotspot

Opening Bauhaus Museum in Dessau door Addenda Architects

8 oktober 2019

Naar aanleiding van honderd jaar Bauhaus ontwierp het Spaanse Addenda Architects een volledig nieuw – en bijzonder – museum. Het Bauhaus Museum in Dessau is net ‘een huis in een huis’: de expositiezalen ‘hangen’ in het transparante gebouw.

Eind 2015 won het jonge Spaanse architectenbureau Addenda Architects de internationale wedstrijd voor het nieuwe Bauhaus Museum in Dessau. Het ontwerp moet een ‘zwarte doos met eromheen een glazen envelop’ of een ‘winterjas gemaakt van glas’ voorstellen, aldus de architecten. Iets concreter gaat het om een glazen volume van 105 meter lang in het Stadtpark van Dessau, het hart van de stad. Afhankelijk van het licht ontstaat een spel van reflectie en doorzichten in de glazen gevel. Daarmee gaat het gebouw een relatie aan met zowel de stedelijke omgeving aan de ene zijde als het park aan de andere zijde. Op de eerste verdieping vormt een ‘Black Box’ de kern van het museum. Deze rust slechts op twee trappenhuizen, waardoor de box vijf meter boven de hoofden van het publiek lijkt te zweven. In deze kubus is de 2100 m2 grote expositieruimte gevestigd. De bruggenbouw vormde de inspiratie voor deze constructieve oplossing. Op de begane grond zijn ook nog kantoren, de kassa, een café, winkel en eventruimtes opgenomen. Het eenvoudige maar effectieve ontwerp van het museum is volgens de architecten geen directe referentie naar de Bauhaus-beweging, maar flirt wel met het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe. In het Bauhaus Museum in Dessau – waar de Bauhaus van 1925 tot 1932 was gevestigd – wordt de geschiedenis van deze beweging belicht aan de hand van 1200 tentoonstellingsobjecten. Daarmee is dit museum het op twee na grootse Bauhaus-museum ter wereld.

Misschien vind je deze posts ook leuk