Design Kunst

Het atelier op wielen van Piet Hein Eek voor Marc Mulders

12 september 2019

De Nederlandse kunstenaar Marc Mulders had één wens: om gelijk waar te kunnen schilderen. Piet Hein Eek gaf gehoor aan dat verlangen en ontwierp een kubusvormig atelier op wielen.

Weelderige bloemenweides, de buitenlucht: in de kunst van Marc Mulders is de natuur door de jaren heen een steeds grotere rol gaan spelen. De kunstenaar is er zelfs naar een natuurgebied naast Tilburg voor verhuisd. Maar het heen-en-weergeloop tussen zijn atelier en de tuin om zijn ‘abstract impressionistische’ schilderijen vol kleurrijke vlekken en vegen te maken, was verre van ideaal. Zo ontstond het verlangen naar een mobiel atelier. Net als Claude Monet (die een atelierboot had) en Georgia O’Keeffe (die een Ford ombouwde tot werkplaats) wilde Mulders een buitenatelier om zo dicht mogelijk bij zijn onderwerp te staan, maar tegelijk beschermd te worden tegen de elementen. Hij legde zijn wens drie jaar geleden voor aan goede vriend Piet Hein Eek, die besloot er werk van te maken. In zijn werkplaats in Eindhoven maakte de ontwerper een stalen geraamte in de vorm van een kubus. Deze werd vervolgens bekleed met 1500 kilo sloophout, het materiaal dat zo kenmerkend is voor Eek. De kubus staat op acht kleine wieltjes op een cirkelvormige metalen rail en is hierdoor gemakkelijk te draaien naar elk gewenst uitzicht. Het atelier verplaatsen, kan met een tractor. Inmiddels prijkt het functionele, bescheiden buitenatelier in de tuin van Mulders. De kunstenaar verwacht dat de oppervlakte van 4 bij 4 meter zijn schilderspraktijk een stuk rustiger zal maken – voor action painting is immers geen plek.

 

(foto’s: Marc Mulders)

Misschien vind je deze posts ook leuk