Design

Internationaal debuut voor de jonge Gentenaars van designcollectief Vormen

16 mei 2019

Met veel aandacht voor en met de samengebrachte kennis rond architectuur, houtbewerking, smederij en andere gewaardeerde ambachten, werkt het vierkoppige team achter het Gentse designcollectief Vormen al enkele jaren aan hun eigen collectie meubels, objecten en projecten. Nadat het Italiaanse designlabel SEM hen in het najaar van 2018 spotte tijdens Interieur in Kortrijk, maakten ze dit jaar hun internationale debuut tijdens de designbeurs van Milaan.

In opdracht van SEM lanceerde Vormen ‘Gomito’, een armstoel en loungechair met een eclectische match van staal, leer en kleurrijke Kvadrat-kussenbekleding. Zoals de heel Vormen-collectie werden ze door de vier Gentenaars samen bedacht en ontworpen. Edouard Devriendt: “Het is een constant proces van samen dromen, discussiëren, testen, verfijnen en creëren. Wellicht verloopt dit traject bij ons wat trager en chaotischer dan bij een solodesigner, maar wij vinden het vooral keihard genieten. In ons atelier in Gent komen onze verschillende achtergronden en ideeën samen in objecten en meubels waar de liefde voor ambacht duidelijk uit spreekt.” Zo ook met Gomito: het stalen frame en de stiksels lieten de designers duidelijk zichtbaar en door het gebruik van volnerfleer zet de rugleuning zich na verloop van tijd naar de anatomie van het lichaam. De exclusieve stoelen worden op maat gemaakt en zijn beschikbaar in rood, blauw of zwart. “We verfijnen nog steeds ons proces van concept tot afgewerkt product. Jonge ontwerpers zijn ambitieus, maar soms ook naïef, zeker op het vlak van prijszetting. Veel ontwerpkeuzes hebben een grote impact op de eindprijs. Deze samenwerking heeft onze ogen geopend en ons veel geleerd in onze zoektocht naar het evenwicht tussen ontwerp en maakbaarheid”, aldus Edouard.

Misschien vind je deze posts ook leuk