Kunst

Pieter Vermeersch doet zinderen en vertragen

2 april 2019

Hij wordt de ‘Rothko van België’ genoemd. De werken van Pieter Vermeersch doen inderdaad al je zintuigen tintelen en laten de tijd even vertragen. Dat valt volop in de smaak in binnen- en buitenland. Tot aan de zomer is het werk van de schilder in eigen land zelfs te zien in maar liefst drie tentoonstellingen.

Als kind wilde Pieter Vermeersch al architect worden. Huizen tekenen en plannen ontwerpen, was in zijn tienerjaren dan ook zijn favoriete tijdverdrijf. Maar het besef dat architectuur functioneel moet zijn en elk element een doel moet hebben, deed zijn interesse verwateren. Het werd de academie. Inmiddels is Vermeersch al meer dan vijftien jaar succesvol kunstenaar – hij stelde tentoon in New York, Chicago, Japan, Londen, …–, maar toch speelt architectuur nog altijd een belangrijke rol in zijn werk. Binnen de grenzen van het doek vond hij de drang om te experimenteren met andere dragers, waar de architectuur van de tentoonstellingsruimte er één van is. Zijn muurschilderingen bestaan uit graduele kleurovergangen, die Vermeersch al schilderend (en niet spuitend, een doelbewuste keuze) op de muur aanbrengt. Het naast elkaar plaatsen van laagjes verf creëert een driedimensionaal effect dat het geschilderde vlak lijkt te overstijgen. Wie voor een Vermeersch staat, ervaart een krachtige beleving die tot in de tenen te voelen is. Schilderijen, muurschilderingen, foto’s: de kunstenaar maakt gebruik van vele media om begrippen als tijd, ruimte en kleur af te tasten. Meer recent kwam ook marmer op dat lijstje. Vermeersch bewerkt dit materiaal schilderkunstig en weeft zo een dialoog tussen heden en verleden. In de voorbije twee jaar realiseerde hij monumentale fresco’s voor het Schuman-station in Brussel en werd hij getoond in vele Europese expo’s. In eigen land is zijn werk tot aan de zomer te zien in drie Belgische tentoonstellingen: in Museum M in Leuven, Galerie Greta Meert in Brussel en Maniera in Brussel. Pieter Vermeersch is all over the place – en terecht.

Voor info over alle tentoonstellingen: www.pietervermeersch.be

(foto 1 / Jeroen Verrecht)

Misschien vind je deze posts ook leuk