Design

Viaform: Europees design in China

12 maart 2019

Europa importeert massaal uit China, waarom kan dat niet andersom? Met deze vraag in het achterhoofd, lanceerde de jonge Vlaamse ontwerper Cas Moor zijn nieuwe merk Viaform. In samenwerking met drie lokale partners (toch wel handig voor de taal en cultuurkennis, aldus Moor) creëert hij design dat zich exclusief richt op de Chinese markt. Want interesse in buitenlandse merken die iets anders brengen dan wat er al is, daar hebben welgestelde Chinese designfans wel oren naar. Voor een stijl die Moor als ‘warm Scandinavisch’ omschrijft, mixt de ontwerper massieve houtsoorten (eik, teak) met leer en stof. De houtsoorten vormen het startpunt van de jaarlijks uit te komen collectie: alle designs zijn zó ontworpen dat ze de houtverbinding, klassieke houtbewerking en nerven uitlichten. Doordat de meubelstukken in lokale ateliers worden geproduceerd, is Chinees vakmanschap gegarandeerd. Tegen het einde van het jaar (december 2018, nvdr) opent Viaform zijn eerste flagship conceptstore in Shanghai, in de lente volgen nog vier winkels. In België is het label vooralsnog niet verkrijgbaar, maar dat is misschien minder erg dan het lijkt: omdat het in China klein wonen is, zijn ook de meubelstukken een stuk kleiner dan dat wij gewend zijn.  
 
 

Misschien vind je deze posts ook leuk