Interieur

Van historisch Gents herenhuis naar moderne B&B

7 maart 2019

Oud en nieuw, publiek en privé gaan hand in hand in het nieuwe interieur van B&B Entrenous in Gent. De jonge architectenstudio Atelier Janda Vanderghote transformeerde het klassieke herenhuis dankzij een nieuwe betonnen structuur en de kleur blauw in de hoofdrol.

Atelier Janda Vanderghote werd ingeschakeld door een Gents gezin om hun klassieke woning naast het Citadelpark om te bouwen tot een B&B met een privégedeelte en een gastenverblijf met drie kamers. Omdat dit herenhuis beschermd erfgoed is, was het noodzakelijk dat de originele lay-out van het interieur werd behouden. De architecten besloten daarom om de oorspronkelijke façade te herstellen en binnen een nieuwe betonnen structuur te creëren, met daarin de aanvullende ruimtes voor het gastverblijf. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich het leefgedeelte van de eigenaars, met een eigen woonkamer, keuken en eetkamer. Via een glazen muur kijken ze uit op de achtertuin. Op de eerste en tweede verdieping kunnen gasten terecht in drie slaapkamers met en suite badkamers, een eetruimte, een kleine keuken, een dakterras, evenals een leesruimte en een sauna. Privé en publiek zijn op deze wijze verweven door het hele huis, zonder duidelijke grenzen. Doorheen de B&B is de ruwe, betonnen structuur zichtbaar gelaten omwille van het contrast met de gepolijste betonnen vloeren, met terrazzo-effect in de publieke ruimten, en de eikenhouten vloeren in de privékamers. Atelier Janda Vanderghote ontwierp tot slot op maat gemaakt meubilair in een schitterende blauwe kleur die alle materialen (ruw en gepolijst beton, Afrikaans hout voor de ramen en deuren en donker eikenhout voor de trap) bij elkaar houdt en tot één geheel maakt. Dit project past binnen de trend van de laatste jaren waarbij het werk van kleine en middelgrote Belgische architectenbureaus steeds meer lof krijgt. Zo had ons land in 2019 het op twee na hoogste aantal projectnominaties voor de Mies van der Rohe-prijs, een tweejaarlijkse prijs die de beste nieuwe architectuur in Europa erkent.

 

 

(foto’s: Tim Van de Velde)

Misschien vind je deze posts ook leuk