Design

Design voor kleine hoekjes

19 februari 2019

In het huis van de toekomst is geen ruimte voor breed uitgesmeerd design. Dat weten ook Nathalie de Muyser, Giel Dedeurwaerder en Benoît Deneufbourg. Het zijn Belgische designers die met de vinger aan de pols design op de markt brengen dat flexibel en/of compact de generatie van urban digitals bedient. Hun realisaties in een klein hoekje: smart garden, modulaire bank en opklapbare bureautafel.

 

Nathalie de Muyser / PlantHive

“PlantHive is een next-gen smart garden. Daarmee tuinier je compact in de stad. PlantHive creëert een gesloten en gecontroleerde groeiomgeving om optimaal kruiden, vruchten, bloemen en kleine groenten te kweken. Bovendien kan je via de interactieve app ook het hele groeiproces volgen en bijsturen. Oprichter Vasileios Vallas heeft Griekse roots en miste in België de biologische smaak van de groenten van zijn grootmoeder. Dat gemis koppelde hij aan de bewustwording rond de groeiende verstedelijking en zijn interesse in artificial intelligence. Et voilà, PlantHive. Et voilà, het Griekse klimaat in je Brusselse appartement. Maar het kan ook makkelijker hoor, via voorgeprogrammeerde kweekrecepten. Groene vingers hoef je niet te hebben. Vasileios werkte zijn idee verder uit, schaarde de juiste mensen rondom hem en ondertussen werken we al twee jaar aan de ontwikkeling en branding van het product.”

ID-kit
Leeftijd / 28 jaar
Filosofie: “Design is emotie. Het is een zoektocht naar de juiste match tussen kleur, vorm en materiaal om een dagdagelijks object te creëren dat een emotie losweekt bij de gebruiker.”

 

Giel Dedeurwaerder / Keen bench

 

“De Keen bench is een antwoord op onze ruimtelijke noden vandaag: meer ruimte creëren waar er geen is. Om de bank flexibel en modulair te maken, moest ik me verdiepen in de verhoudingen en heb ik me ondergedompeld in de Japanse designfilosofie. Keen bestaat uit een basisstuk dat je zelf kan invullen met de gewenste modules: een boekenkastje, een armleuning, verschillende kussens, enzovoort. De uitdaging was om vorm, functie en vrijheid in balans te krijgen, welke opstelling je ook kiest. Keen past in je hal, in een wachtkamer, receptie of je living en leefruimte. Zelf gebruik ik Keen thuis als bank om mijn petekind op te verversen, maar mijn kat heeft er ook haar favoriete plek op en mijn vriendin zit er ’s avonds aan om wat verder te werken. Ook de keuze van materialen en vormgeving werden uitgepuurd, met een onderstel in natuurlijke eik en pootjes die volgens de Japanse constructiemethode bovenaan een kruis ingezaagd kregen en zo zelf makkelijk te installeren zijn. Flexibiliteit troef dus. Keen evolueert net als het leven, mee met je leven.”

 

ID-kit
Leeftijd / 28 jaar
Ervaring  / Serax, Bastalpe, XLBoom, …
Filosofie: “Design is onderzoek, vertrekken vanuit een abstract gegeven om te komen tot een maatschappelijk relevant object.”

 

Benoît Deneufbourg / Flap voor MMooD

 

“Met leefruimtes die steeds kleiner worden, ontstaat de noodzaak om verschillende functies te combineren en de zoektocht naar multifunctioneel design. FLAP is de klassieke secretaire revisited: elegant, compact en multifunctioneel. Het is een erg praktisch object voor mensen die uitsluitend hun laptop gebruiken om te werken, en in gesloten vorm krijg je een handig tijdschriftenrek om magazines en stationery op te bergen of te showen. Het is mijn tweede object voor MMooD, dat me opnieuw de kans gaf nieuwe materialen en objecten te onderzoeken en te functionaliseren.”

ID-kit
Leeftijd / 41 jaar
Ervaring / Normann Copenhagen, XLBoom, …
Filosofie: “Design is eenvoud brengen in functioneel design.”

 

 

Uit: ABSoluut 17

Misschien vind je deze posts ook leuk