Design

Paravent AKI staat tussen textielontwerp en interieurarchitectuur

6 februari 2019

‘Een stukje materiële poëzie’, zo omschrijven textielontwerpster Nathalie Van der Massen en interieurarchitecte Charlotte Vlerick hun eerste gezamenlijke project. De limited edition paravent AKI verheft de textielkunst tot autonoom object met een functioneel randje – en dit alles in een tijdloze esthetiek.

Voor hun eerste samenwerking lieten de Antwerpse Nathalie Van der Massen en Charlotte Vlerick zich inspireren door de traditionele Japanse kamerschermen. Die worden al eeuwen gebruikt om ruimtes onder te verdelen en privacy te creëren. De textielontwerpster en interieurarchitecte stelden de rol van licht en transparantie centraal in het ontwerpproces, dat verder in het teken stond van ambachtelijke tradities en pure materialen. Een frame van notelaar omkadert een textieloppervlak dat meteen intrigeert door zijn gelaagdheid. Voor de ontwikkeling van deze stof, in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut, bouwde Van der Massen een complexe structuur op uit verschillende flinterdunne laagjes in linnen, zijde en rubber. Door de open bindingen van het weefsel blijft dit transparant, met een subtiel kleurenspel als resultaat dat doet denken aan een aquarel. Het frame complementeert de poëtische speelsheid van de stof dankzij de afgeronde hoeken, de details in messing en de referentie naar de mensenmaat. De designers kozen ervoor om te spelen met asymmetrische panelen die in verhouding tot de gebruiker en de ruimte staan. AKI kan dusdanig als afscheiding in een kamer geplaatst worden, of als autonoom object midden in een ruimte. Deze unieke room divider (verkrijgbaar in twee kleurvarianten) is te koop in een gelimiteerde oplage en wordt in België voor het eerst voorgesteld op Collectible in maart.

 

(foto’s: Jeroen Verrecht)

Misschien vind je deze posts ook leuk