Stefano Boeri brengt groene architectuur naar Antwerpen

9 januari 2019

Met de groene woontorens ‘Bosco Verticale’ in Milaan scheerde Stefano Boeri wereldwijd hoge toppen. En nu ontwerpt de Italiaanse architect ook zijn eerste gebouw in België. Palazzo Verde, zoals het Antwerpse landmark zal heten, wordt het groenste gebouw van ons land.

Stefano Boeri werd in 2014 wereldbekend met ‘Bosco Verticale’, zijn verticale woonbos in Milaan. De twee woontorens van 111 en 79 meter hoog in de Porta Nuova-wijk zijn begroeid met 900 bomen en 15.000 struiken. Het project maakt deel uit van BioMilano, het levenswerk van de architect. Boeri wil Milaan als groene stad op de kaart zetten en liet ook al in Eindhoven en Utrecht zijn groene stempel achter. In de Chinese provincie Guangxi is dan weer een hele ‘Forest City’ in de maak. Die zal plaats bieden aan 40.000 bomen, een miljoen planten en 30.000 inwoners.

Palazzo Verde
Na het havenhuis van Zaha Hadid, krijgt Antwerpen er in de wijk Nieuw Zuid binnenkort een nieuw pronkstuk bij. Stefano Boeri ontwierp een L-vormig gebouw met een 50-tal appartementen met groenterrassen en drie collectieve daktuinen. In totaal is dat goed voor de komst van 86 extra bomen, 1000 struiken, 1200 planten en 360 m2 binnentuin. Volgens de berekeningen van Stefano Boeri Architetti zal Palazzo Verde ongeveer 5 ton CO2 per jaar kunnen zuiveren en verdient het zo de titel van ‘groenste gebouw van België’. De bouw staat gepland voor 2019 en in het voorjaar van 2022 zouden de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk