Design Interieur

Sofisticato: brutalistisch lichtdesign van eigen bodem

3 oktober 2017

In het nieuwe Belgische lichtconcept Sofisticato komen Belgisch vakmanschap en brutalisme samen. Duurzaam materiaalgebruik en een uiterst moderne uitstraling kenmerken de eerste collectie.

“Licht is een essentieel element in alle aspecten van architectuur. De kwaliteit van het licht bepaalt hoe goed we ons voelen of presteren en levert een belangrijke bijdrage aan onze levensstijl”, aldus Koen Van Guijze, de man achter Sofisticato. Van Guijze runt al 25 jaar Accessori, zijn eerste lichtarchitectuurmerk, en acht nu de tijd rijp voor een geheel eigen serie designs. Sofisticato’s eerste collectie bestaat uit hanglampen, plafond- en railspots, wandlichten en tafel- en staande lampen. Die zijn stuk voor stuk even karaktervol als tijdloos. Van Guijze vond zijn inspiratie in de minimalistische esthetica en de oosterse denkwijze van wabi sabi. Daarin worden ‘natuurlijke imperfecties’ zoals asymmetrie niet geweerd, maar staan ze juist centraal. Warm en koud gewalst staal werden afgewerkt met wax, waarbij de zachte tactiliteit contrasteert met een ruige, industriële look van de materialen. Elk stuk wordt gemaakt op bestelling en de onderdelen worden met de hand geassembleerd. Duurzaamheid is een sleutelwoord voor Sofisticato: alle onderdelen van de lichtelementen zijn recycleerbaar. Benieuwd naar hoe de designs functioneren in een interieur? Van Guijze stond in voor de lichtarchitectuur in onder meer SANBA Bar in Antwerpen.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk