Design

Studio Dessuant Bone x Allaert Aluminium op zoek naar contrasten

11 juli 2017

Een samenwerking tussen het Parijse designbureau Studio Dessuant Bone en het Kortrijkse Allaert Aluminium? Dat heeft ‘Art Industrial’ als resultaat: een spannende verkenningstocht tussen verschillende grensvlakken: tussen kunst en design bijvoorbeeld, of tussen fragiliteit en kracht.

Toen Biënnale Interieur ter ere van de 25ste verjaardag aan het Parijse designbureau Studio Dessuant Bone vroeg met welk bedrijf ze een tijdelijke collab wilden aangaan, twijfelden ontwerpers Marie Dessuant en Philip Bone geen moment: het moest Allaert Aluminium worden. Dit Kortrijkse bedrijf heeft met meer dan zestig jaar ervaring in het creëren van architecturale aluminiumconstructies de nodige knowhow op zak. Samen maakten ze vorig jaar een eerste collectie: ‘Perpetual Motion’. Die bestond uit een serie interactieve sculpturen die aan de haal gaan met basisvormen uit de architectuur, zoals een deur en een raam. De samenwerking viel zo goed mee dat beide partners nu verdergaan onder de naam ‘Art Industrial’. Het eerste van wat een reeks aan limited edition meubelstukken moet worden, is ‘The Day Bed’. Deze hedendaagse interpretatie van de chaise longue is handgemaakt in Kortrijk en een ode aan de kernmaterialen van Allaert Aluminium: glas en aluminium. Phil Bone: “We wilden de materialen tot een minimum beperken en hebben dan ook gekozen om geen gebruik te maken van lijm of schroeven. Je ziet echt de schoonheid van de rauwe materialen en hoe hun textuur, kleur en gewicht op elkaar inwerken.” Je zou het niet zeggen, maar de hoofdsteun van het ligbed weegt zeventig kilo: een massief element dat rust op glas. Hiermee is dit meubelstuk een spannend speelveld tussen kracht en fragiliteit: precies het contrast waar de twee bedrijven in hun exclusieve samenwerking naar op zoek gaan.

Misschien vind je deze posts ook leuk