Design

PaulinePlusLuis en de veelzijdigheid van licht

4 juli 2017

De Brusselse designstudio PaulinePlusLuis wordt getypeerd door de eclectische aanpak van de twee jonge ontwerpers. Samen combineren ze hun artisanale, artistieke en industriële achtergronden tot een experimentele werkwijze waarin het onderzoek naar licht centraal staat.

PaulinePlusLuis is een op en top Brusselse designstudio, maar de finesse van de delicate ontwerpen verraadt een Franse touch. Oprichters Pauline Capdo en Luis Bellenger – beiden afkomstig uit l’Hexagone – leerden elkaar kennen tijdens hun masteropleiding Industrial Design in La Chambre te Brussel. Nadat beide landgenoten in 2015 de Young Belgian Design Talent-prijs wonnen in de categorie meubelontwerp besloten ze om permanent samen te werken. Want, zo zeggen ze zelf, ze zijn complementair: waar de één meer technisch inzicht heeft, brengt de ander een poëtisch aspect met zich mee. Deze eclectische ‘artistiek meets industrieel’-houding passen ze toe op interieurobjecten die vooral focussen op de veelzijdigheid van licht. “We werken intuïtief en nemen de dagelijkse gebeurtenissen – een handeling, een verhaal, een anekdote – als uitgangspunt”, legt het duo uit. “We laten ons inspireren door de vormen die we om ons heen zien, waardoor onze objecten vaak een déjà-vugevoel oproepen.” Zo is ‘Cravache’ (2014) een moderne interpretatie van een kroonluchter en is hun jongste ontwerp, ‘Venise’ (2017), duidelijk gestoeld op de typische Venetiaanse vensterluiken. Wie niet beter weet, zou inderdaad kunnen denken dat deze wandlamp, met zijn opengewerkte rolluikpatroon, een raamkozijn is waar zonlicht subtiel doorheen schijnt. Niets is minder waar: de vormen zijn met een lasercutter uit een aluminiumplaat gesneden en het heldere daglicht wordt artificieel nagebootst. PaulinePlusLuis showt ‘Venise’ momenteel op de twaalfde editie van Design Parade, een tentoonstelling voor  jonge ontwerpers die nog tot 24  september 2017 loopt in Villa Noailles in het Franse Hyères.
 

Misschien vind je deze posts ook leuk