Featured

Nieuwe generatie architecten staat op in Zuid-Korea

21 maart 2017

Voor een vleugje gedurfde, futuristische architectuur moet je naar Azië. Anders dan de pronkprojecten in het Midden-Oosten, ligt de focus er vaak op ingenieuze gezinswoningen. Hier is de sky niet the limit, maar wel de krappe steden en kleine bouwgronden. Waar de jongste jaren vooral Japanse ontwerpers de aandacht trokken met minimalistische gebouwen geïnspireerd op de natuur en een vleugje zen, waait er sinds kort een nieuwe wind uit Zuid-Korea.

Na de Koreaanse  oorlog moest dit land nagenoeg helemaal heropgebouwd worden. Daarbij viel de keuze vaak op snelle, eenvoudige en goedkope oplossingen. Zo kwamen heel wat flatgebouwen en woontorens in de plaats van oude dorpjes. Vandaag is Zuid-Korea echter een van de snelstgroeiende economieën ter wereld, en dat uit zich in een nieuwe bouwgolf. Naast heel wat bekende architecten – Daniel Libeskind, Zaha Hadid, Tadao Ando – drukt ook een nieuwe generatie Koreaanse ontwerpers zijn stempel op het architecturale landschap. Velen onder hen gingen in het buitenland studeren en werken. Die ervaring brengen ze nu terug naar hun geboorteland.

Moon Hoon staat garant voor verrassende ontwerpen, met ongewone hoeken, verschillende niveaus en opvallende gevels als vaste elementen. Op vraag van een verzamelaar van Pinokkio-spullen ontwierp hij een museum bestaande uit drie units: eentje lijkt wel een walvis, een ander heeft een lange Pinokkio-neus. In het zuiden van het land zette hij ook een fluoroze villa neer. En in het centrum van Seoul vind je een compacte gezinswoning van zijn hand die er een beetje uitziet als een uil. Ook Heesoo Kwak gaat vaak voor geometrische structuren. Waveon, een strandbar in Gijang, gaf hij verschillende verdiepingen en grote ramen zodat de baai en bergen overal te zien zijn.

Veel van deze Zuid-Koreaanse architecten laten zich leiden door hun gevoel. Ze vertrekken vanuit de bewoners en de locatie, en niet van een vooraf bepaald idee. Zo ontwierp Iroje KHM Architects onlangs een ‘Flying House’ voor een piloot en zijn gezin, vlak bij een luchthaven. Het golvende dak, de terrassen en de gigantische ramen laten de lucht, de wolken en de vliegtuigen helemaal binnenkomen.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk