Design

Kleurrijke vaassculpturen van de broers Bouroullec

22 januari 2020

Ze hebben wat weg van abstracte aquarelschilderingen, de ‘Vases Découpage’ die de broers Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen voor Vitra. En dat is niet zo gek, want ze zijn erop gebaseerd. Het Franse designer-broer-duo zocht te midden van enkele grote, langdurige ontwerpprojecten – zoals een nieuwe fontein op de Champs-Élysées in Parijs – naar een kleinere, snellere expressievorm. Ronan maakte al levendige, kleurrijke schilderijen, waarna het idee ontstond om deze te vertalen naar 3D-objecten. Met hulp van een keramist werd de basis voor de vazen gelegd met gegoten cilinders. Vervolgens werden losse vormen uit stukken klei gesneden en gecombineerd met slanke stroken, verkregen door persing. De broers voegden de losse onderdelen samen tot unieke composities. Naast de eigenzinnige kleurencombo’s, zorgen met name de dunne stroken voor een speels effect: sommigen steken omhoog, anderen vormen een brug naar een andere vaas. Zelfs al zijn de vazen nu in massaproductie gegaan bij Vitra, toch doen ze aan prototypes denken: ambachtelijk, grillig en net handgemaakt – precies zoals de broers het wilden.

Misschien vind je deze posts ook leuk