Architectuur

Svart: slapen aan de rand van een gletsjer

29 januari 2020

Het Svart Glacier Hotel moet nog gebouwd worden, maar belooft nu al een fenomeen te worden. Het ringvormige hotel zal niet alleen een 360 gradenuitzicht over een gletsjer bieden, maar wordt ook het eerste energiepositieve hotel boven de poolcirkel.

Aan de kust van de Noorse regio Helgeland verrijst in 2021 een hotel dat rechtstreeks uit een sciencefictionfilm lijkt te komen. Het Svart Hotel komt aan de voet van de Svartisen-gletsjer, zo’n duizend kilometer ten noorden van Oslo. Architectenbureau Snøhetta, dat ook het eerste onderwaterrestaurant van Europa op zijn palmares heeft staan, tekende het slimme ontwerp. Dankzij de ringvorm krijgen de gasten een panoramisch zicht op de op een na grootste gletsjer van Noorwegen én worden ze in de winter getrakteerd op het prachtige noorderlicht. De steunpilarenconstructie waarop het hotel rust, heeft een dubbele functie: in de zomer is het een promenade, in de winter een opslagplaats voor de kajaks. Mede door het plaatsen van zonnepanelen, moet Svart het duurzaamste hotel ter wereld worden. Het zal niet alleen 85 procent minder energie verbruiken dan een gemiddeld hotel, maar ook zelf energie opwekken. De architecten vonden duurzaamheid een must gezien de unieke omgeving: de zeldzame planten, het kristalheldere water en het blauwe ijs. Uitgekeken op al deze natuurpracht zal je niet snel raken, maar wie toch wat wil ondernemen, heeft keuze genoeg: yoga bij zonsopgang, duiken vanuit je hotelkamer en een gletsjer beklimmen, behoren tot de opties. Luxe en avontuur gaan bij Svart duidelijk hand in hand.

Misschien vind je deze posts ook leuk