Hotspot

Must-see herfstexpo’s van Gent tot Parijs

3 september 2019

Van Lina Bo Bardi in Gent tot Brancusi in Brussel: dé must-visit expo’s van dit najaar beloven je warm te houden met absoluut topwerk. Onze selectie:


Lina Bo Bardi in Design Museum Gent, 25-10 t/m 16-02-2020
Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d’Arte Palma 1948-1951

De Braziliaanse Lina Bo Bardi stond vooral bekend als architecte, maar ontwierp in de late jaren 40 ook prachtige meubelstukken. Ze mixte hierbij een modernistische, sobere esthetiek met materialen die toen in Brazilië verkrijgbaar waren: hout, leer, stalen buizen en inheemse stoffen. Met name haar stoelen en fauteuils zijn echte lookers – en die zijn in deze expo dan ook veelvuldig te bewonderen.

Otobong Nkanga in Tate Modern, Londen, 21-09 t/m 05-01-2020
From where I stand

Weefsels, tekeningen, foto’s, installaties, video, performances: er is maar weinig dat Otobong Nkanga niét maakt. De van oorsprong Nigeriaanse kunstenares (ze woont al negen jaar in Antwerpen) vindt inspiratie in politieke thema’s als de uitputting van grondstoffen, maar doet dit op zo’n poëtische manier dat ze volgens velen een van de meest exciting kunstenaars van het moment is.

Constantin Brancusi in Bozar, Brussel, 02-10 t/m 12-01-2020
Brancusi

Na zijn laatste solotentoonstelling in Parijs 25 jaar geleden, was het hoog tijd om weer een expo te wijden aan de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw – en wel in Brussel. De expo brengt topstukken uit musea en privécollecties van over de hele wereld bijeen, zoals ‘Slapende muze’ en ‘De Kus’. Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten als Duchamp en Modigliani.

Katinka Bock in Lafayette Anticipations, Parijs, 09-10 t/m 05-01-2020
Tumulte à Higienópolis

De Duitse beeldhouwster Katinka Bock houdt van grillige materialen: klei, keramiek, textiel, vloeistoffen, touwen, draden en fruit eindigen als kwetsbare sculpturen. Hierbij maakt ze graag de link met architectuur. Zo gebruikt ze voor haar eerste tentoonstelling in Parijs, koper dat afkomstig is van het onlangs gerestaureerde Anzeiger-Hochhaus in Hannover, een van de meest opmerkelijke gebouwen van de stad.

Misschien vind je deze posts ook leuk