Kunst

Nieuwe habitat voor Tim Van Laere Gallery

10 juli 2019

Tim Van Laere Gallery is verhuisd. Na twintig jaar ruilde de galerie haar vaste stek in de Antwerpse Verlatstraat in voor een nieuwbouwpaviljoen op Nieuw Zuid. Samen met OFFICE Kersten Geers David Van Severen werd een ritmische aaneenschakeling van vijf betonvolumes gecreëerd die met de ambitie van een minimuseum ruimte schept voor hedendaagse kunst in een nieuwe stadsbuurt die duurzaamheid, architectuur en leefbaarheid vooropstelt. 

Ook SANAA en Peter Zumthor tekenen mee aan de groene en duurzame stadsontwikkeling op Nieuw Zuid. De nieuwe, autoluwe Antwerpse stadswijk zal onder meer over het grootste warmtenet van België beschikken en integreert ook wadi’s, groendaken en sorteerstraten in zijn verdere groeiplannen. Landschapsarchitect Bas Smets zal de nieuwe galerie samen met het naburige plein inpassen in het masterplan van de wijk.

Betonnen backdrop
De nieuwe galerie van Tim Van Laere werd gebouwd in acht maanden. Signatuur: OFFICE Kersten Geers David Van Severen, die met hun eigenzinnige stempel vooral eenvoud en karakter wilden samenbrengen in één gebouw. Zowel buiten als binnen is de opbouw duidelijk leesbaar en rechtdoorzee: vijf kamers met verschillende afmetingen werden als het ware aan elkaar gekleefd en vormen een cleane flow van stockageruimte, langs kantoren en de white cube tot aan een kapel en patio. Het is de solide betonnen backdrop voor de internationale namen en het aanstormende talent die de galerie vertegenwoordigen, waaronder Kati Heck, Rinus Van de Velde en Ben Sledsens. Een speels detail worth mentioning zijn de luikjes van de galerie: gesloten kleuren ze hetzelfde roze als de sculpturen en objecten van Franz West, de kunstenaar die in het verleden van grote waarde was voor de groei van de Antwerpse galerie.

Upcoming expo: Rinus Van de Velde – The Villagers (5 september – 12 oktober 2019)

Misschien vind je deze posts ook leuk