Interieur

Élise Van Thuyne: verbouwen met verbeelding

26 november 2018

Dertien jaar geleden rolde de Gentse interieurarchitecte Élise Van Thuyne van de vertaalstiel in de interieurwereld. Met haar boek ‘The Invisible Mark’ maakt ze haar werk voor het eerst zichtbaar voor het grote publiek en maakt ze de balans op van een atypische carrière als autodidact die de regels en trends altijd naast zich neer heeft gelegd. “Elke woning is de materialisatie van mijn verbeelding.”

In september bracht Élise Van Thuyne ‘The Invisible Mark’ uit in samenwerking met Luster Uitgeverij. Het boek geeft in woord en beeld een overzicht van haar carrière: dertien jaar interieurarchitectuur ofwel de verbouwing van ondertussen zeventig woningen, kantoren en studio’s. Op haar palmares staan onder meer het atelier van het designduo Muller-Van Severen en het appartement aan zee van Veerle Wenes.

Verslaafd aan glans
De titel van het boek kon niet beter gekozen zijn, want verbouwen zonder een spoor van verbouwing achter te laten, vormt de essentie van haar oeuvre. “Ik ben geen decorateur. Inrichten doe ik niet. Ik verbouw. Mensen komen naar mij met een specifieke vraag, en dan geef ik na mijn bezoek aan de woning of ruimte vaak een antwoord op een heel ander probleem. (lacht) Maar de uitkomst is altijd inzicht in de woning. Ik doe mensen graag op een andere manier naar hun interieur kijken. Ik sloop muren, maak insnijdingen, en dat allemaal om het verhaal van elke woning te kunnen vertellen. Ik schrijf eigenlijk terwijl ik verbouw. Elk verhaal is anders, en elke woning is een materialisatie van mijn verbeelding.” Hoewel de Gentse interieurarchitecte leeft van de onzichtbaarheid van haar werk en haar carrière de voorbije jaren relatief goed onder de radar van de media bleef, is haar stijl wel erg kenmerkend. “Ik hou van staal en beton en ben verslaafd aan glans. Daar tegenover staat mijn liefde voor natuurlijke materialen, zoals hout, keramiek en ambachtelijkheid. Ik vul het oorspronkelijke kader van de woning aan met nieuwe, hedendaagse elementen, creëer licht en transparantie waar nodig en zorg voor een spanningsveld dat van elke ruimte een beleving maakt en de bewoners blijft triggeren.”

Verweerde spiegels
Wie de privéwoning van Élise Van Thuyne bezoekt – een art-decolandhuis uit 1935 –  ontwaart meteen wat haar universum zo bijzonder maakt. De schijnbaar nonchalante verweerdheid, de perfecte imperfectie van materialen en structuren: het draagt allemaal bij tot de poëtische sfeer en de gevoeligheid die door het huis sluimeren. Terugkerende stijlelementen zijn ongetwijfeld haar kenmerkende oude spiegels en meubels uit geperforeerd metaal. Die hoopt ze steeds vaker in installaties te kunnen inzetten. “Ik heb zoveel ideeën en ben het gelukkigst hier beneden, in mijn atelier. Na jaren van werfbezoeken, heb ik met mijn boek een moment van bezinning ingelast. Nu wil ik vooral nog creëren en mijn grens opnieuw verleggen.”

 

Beelden:
Filip Dujardin / Hannes Vandenbroucke / Frederik Vercruysse

 

Boek: The Invisible Mark – Luster Uitgeverij – 39,95 euro – ISBN : 9789460582288

 

 

Misschien vind je deze posts ook leuk