Architectuur

Capital Hill, de enige residentie van Zaha Hadid

3 oktober 2018

Sinds april 2018 ligt Capitall Hill Residence op de noordelijke heuvel van het Barvikha-woud in de buurt van Moskou, omringd door bomen tot wel 20 meter hoog. Het is de enige residentie in het portfolio van wijlen Zaha Hadid. De villa met hoog James Bond-gehalte bestaat uit drie royale verdiepingen die gedeeltelijk in het hellende terrein ingebed liggen. Dé eyecatcher van het ontwerp is de mastersuite die bovenop een smalle betonnen steel hoog boven het bladerdak zweeft. Het zorgt voor volledige afzondering en een ongestoord panoramisch uitzicht. Verder op de lijst van bijzonderheden met een duidelijke stempel van de architecte: schuine glazen gevels, grillige brede daken en een strook gerasterde beglazing die over de lengte van de ondersteunde kolom van de suite loopt. De blueprint van het ontwerp tekende Zaha Hadid zo’n tien jaar geleden op een servet tijdens een ontmoeting met Vadislav Doronin, Russisch zakenman, filantroop en man achter de luxeresortketen AMAN. Hadids voormalige businesspartner Patrik Schumacher, die na haar overlijden het roer van het bedrijf overnam, beschrijft het project als een droomcommissie.

Misschien vind je deze posts ook leuk