Interieur

EXPO Lionel Jadot in CID Le Grand-Hornu

26 oktober 2016

Terwijl zijn naam in eigen land wel eens wenkbrauwen doet fronsen, lopen de internationale woonbladen storm voor de Brusselse interieurarchitect Lionel Jadot, voor wie het woord ‘stijl’ te nauw is. Insiders noemen hem een ‘eclecticus pur sang’ en situeren zijn alomvattende interieurs tussen ‘uitbundig barok’ en ‘verrassend minimalistisch’. Echt vreemd is dat niet: Jadot is een aanhanger van het credo ‘not one size fits all’ en schept, met veel oog voor detail en puttend uit zijn vele reizen, de meest unieke werelden. Daarbij is hij niet enkel nauw betrokken bij het ontwerp-, maar ook bij het maakproces. Als ware allrounder transformeert de Brusselaar eigenhandig oud materiaal, met name hout, tot sprekende objecten met een nieuw verhaal. Zo is de vloer in zijn eigen huis – van oorsprong een paardenstal – afkomstig van een oud treinstel. Het is een passie die Jadot met de paplepel kreeg ingegeven: als afstammeling van de wereldwijd bekende Belgische meubelmakerfamilie Van Hamme was het atelier zijn speeltuin en fabriceerde hij op zijn zesde al zijn eerste meubelstuk, een krukje. Hoe Jadot het proces van idee tot materialisatie vormgeeft, en waar dat allemaal toe leidt, is nu te zien in een tentoonstelling in het CID in Le Grand-Hornu. Bizarre composities gemaakt van alledaags stortmateriaal nemen door toedoen van Jadot de vorm aan van lampen, bankstellen, stoelen en zelfs een motorfiets. Voor de gelegenheid transporteerde hij zijn volledige opslagplaats naar de expo. Meer weten over deze upcycle-expert, tomeloze fantast en sinds kort beginnende filmregisseur? Dan geeft zijn boek ‘Mixed Grill’ alvast een kleurrijke impressie.

De tentoonstelling ‘Mixed Grill’ loopt tot 4 december 2016 in het CID in Le Grand-Hornu.

 

Misschien vind je deze posts ook leuk