Design

OS ∆ OOS: terug naar een conceptuele essentie

29 januari 2019

Rationeel in vorm, conceptueel in basis: de Eindhovense designstudio Os & Oos zoekt in objecten en interieurs naar een balans tussen vorm, materiaal en de relatie tot de omgeving. Het resulteert veelal in Nederlands design met een heldere vormentaal, waarbij industrie kunst wordt, en kunst industrie.

Oskar Peet en Sophie Mensen richtten Os & Oos op in 2013, na hun opleiding aan de Eindhovense Design Academy. Sinds het prille begin ontwerpt het duo gelimiteerde collectibles. Daarbij gaan ze steeds op zoek naar de essentie in het complexe: een object moet volgens Os & Oos bij de eerste oogopslag zijn functie tonen. Eenvoud in vorm en lijnen kenmerkt dan ook de meeste designs van hun hand, die ergens tussen autonoom object en industrieel design balanceren. Zo raakte het duo geïnspireerd door de traditionele vorm van de houtblok en vertaalde deze naar aluminium. ‘Tunnel’ bestaat uit onder meer een cilindervormig kledingrek, een bankje en een koffietafel, waarbij geen gebruik is gemaakt van fysieke bevestigers zoals lijm: elk element is tegelijk een drager van een ander element. De lamp ‘Heliacal’ is dan weer geïnspireerd op astronomie en bestaat uit drie glazen schijven die vrij roteren en hiermee het licht blokkeren of juist doorlaten, net als de bewegingen van de hemellichamen. Steeds vaker richt de studio zich op interieurontwerp. Met hun design voor de winkel van eyewearmerk Ace & Tate in Eindhoven gooiden ze dan ook hoge ogen. Het duo liet zich inspireren door de unieke industriële architectuur van Eindhoven en het concept ‘verziend/bijziend’. Zo is het displaysysteem geïntegreerd in een losstaand metalen rooster – een verwijzing naar de gridstructuur van de stad – dat gezien vanuit verschillende hoeken transparant is. Ook de opticienkamers zijn speciaal behandeld: wanneer een oogproef wordt afgenomen, worden de kubussen van polycarbonaat afgesloten door een gordijn. Zijn deze ruimtes niet in gebruik, dan blijft hun doel zichtbaar. Het resultaat is een spel met de visuele waarneming, volledig in lijn met de speelse functionaliteit die Os & Oos verder blijft uitdiepen.

Misschien vind je deze posts ook leuk